Kdy jsme nejplodnější? Aneb poznejte ovulaci!

Pokud žena ví, kdy ovuluje, tedy kdy v jejím těle dochází k uvolnění zralého vajíčka z vaječníku a nastávají tzv. plodné dny, může při snaze otěhotnět zvýšit své šance na početí.

Během menstruačního cyklu dochází přibližně v jeho polovině k uvolnění vajíčka (pokud máte 28denní cyklus, nastává ovulace 14. den). Právě v tuto dobu se vaše plodnost zvyšuje.

Zjistit přesně, který den k uvolnění vajíčka připraveného k oplodnění dojde, je v domácích podmínkách sice poněkud složitější (zvláště patříte-li k ženám s nepravidelným menstruačním cyklem), ale nemusíte propadat panice – spermie jsou schopné v ženském těle přežít i několik dnů, a tak pokud máte pohlavní styk přibližně v době ovulace, šance na otěhotnění jsou stále vysoké. (Čtěte také: Nemohu otěhotnět a nesnáším děti druhých. Poradíme vám, co s tím)

Občas může být složitější odhadnout, kdy ovulujete. Pomoci vám může několik náznaků vašeho těla, jež jsou s uvolňováním vajíčka spojené. Mimochodem, věděly jste, že většina mužů instinktivně pozná, kdy je žena nejplodnější? Právě v té době je totiž nejvíce přitahujeme. Jak ale poznáme ovulaci my, ženy?


Snažíte se otěhotnět? Kdy se vám to podaří?
Nechte si sestavit svůj osobní horoskop od astroložky Anny!

Měření bazální teploty

Jedno z nejspolehlivějších vodítek – těsně před ovulací se vaše tělesná teplota zvýší asi o 0,5°C. Budete-li si tedy teplotu měřit každý den a hodnoty si zapisovat, brzy budete schopné odhadnout nástup ovulace i v budoucnu.

Změny děložního hlenu

Během ovulace dochází ke změně konzistence a vzhledu děložního hlenu. Jednak dochází k jeho větší produkci, jednak je oproti jiným dnům průhlednější a více se „táhne“. Pokud uchopíte malé množství hlenu mezi prsty, které pak od sebe pomalu oddělujete, měl by se hlen během ovulace natáhnout až do délky 5–10 cm.

Ovulační testy

V lékárnách dnes také seženete takzvané ovulační testy, které jsou většinou založeny na zjišťování hladiny hormonů ze vzorku moči. Tyto testy vám poměrně přesně ukážou, ve které části cyklu se zrovna nacházíte.

Pokud se s partnerem snažíte o miminko, a i přes veškeré úsilí se vám zatím nepodařilo otěhotnět, platí tato zásada: Jestliže se snažíte o početí více než rok, je načase vyhledat pomoc odborníků. U žen nad 35 let (zvláště jedná-li se o potenciální prvorodičky) je tato doba ještě o polovinu kratší – specialitu na problémy s plodností by měly navštívit již po 6 měsících. (Čtěte také: Devět otázek, na které byste se ohledně umělého oplodnění měla zeptat)
 







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

45 Příspěvků
Poslední příspěvek 22:42
55 Příspěvků
Poslední příspěvek 22:39
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 22:38

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat