Co určitě zařadit do těhotenského jídelníčku

Je-li žena těhotná, měla by o skladbě svého jídelníčku více přemýšlet. Už totiž nejde pouze o výživu jí samotné, ale také o výživu jejího nenarozeného dítěte.

Pro správný vývoj dítěte je třeba do stravy zařadit například více vápníku, aby měl váš potomek silné a zdravé kosti, bílkoviny pro tvorbu svalů či kyselinu listovou. Samozřejmě můžete většinu živin koupit v tabletkách, ale některé potraviny také dobrým zdrojem těchto látek. Co by tedy v jídelníčku těhotné ženy nemělo chybět?

Celozrnné pečivo, cereálie

Nahraďte ve svém jídelníčku bílé pečivo za celozrnné, snídejte celozrnné cereálie – obilniny obsahují nejen spoustu vlákniny, takže ulevíte i svému, v těhotenství občas těžce zkoušenému, zažívání, ale také železo a kyselinu listovou, jež jsou důležité pro správný vývoj dítěte.

Fazole

Další skvělý zdroj vlákniny a bílkovin (i když některým těhotným nemusejí „sednout“), ale také živin, jako je železo, vápník nebo zinek. Pokud vám fazole nezpůsobují zažívací problémy, jsou skvělou potravinou – dají se totiž upravit na spoustu způsobů, takže vyhovíte i svým těhotenským chutím.

Losos

Ryby jsou zdrojem důležitých omega-3 mastných kyselin podporujících správný vývoj mozku dítěte. Navíc vám samozřejmě poskytnou kvalitní bílkoviny a také vitaminy skupiny B. O tom, zda by těhotné ženy měly konzumovat velké množství mořských ryb, se vedou diskuse – mohou totiž obsahovat rtuť. A právě losos je z hlediska bezpečnosti králem mezi rybami (alespoň to tvrdí nejrůznější výzkumy). I tak byste to s ním ale neměla přehánět.

Vajíčka

Vajíčka obsahují kvalitní proteiny a kyselinu listovou. Navíc jsou zdrojem více než desítky nejrůznějších vitamínů a minerálů, včetně například luteinu, který je důležitý pro správný zrak (váš i vašeho dítěte). Musíte si však dávat pozor, abyste jedly pouze čerstvá a dobře uvařená vejce.


Snažíte se otěhotnět? Kdy se vám to podaří?
Nechte si sestavit svůj osobní horoskop od astroložky Anny!

Borůvky, maliny, ostružiny

Tohle ovoce je v našich zeměpisných šířkách bohužel sezónní záležitostí, ale jste-li těhotná v létě, neváhejte. Obsahují spoustu vitamínů, draslík a vlákninu.

Jogurty

Jogurty jsou skvělý zdroj vápníku a bílkovin. Navíc obsahují živé kultury prospěšně působící na vaše zažívání.
 






Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

15 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:20
26 Příspěvků
Poslední příspěvek 0:17
11 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat