Chcete počít dítě? Odjeďte do tmy

Světelný smog mate nejen zvířata, ale také člověka, jehož biologické mechanismy se od těch zvířecích příliš neliší. Vědci z Kentu a Kalifornie zjistili, že světelný smog v noci může mít zhoubný vliv na plodnost žen. A zvláště u těch ve středním věku výrazně snižuje šanci na otěhotnění. Pokud tak žena touží po potomkovi a počít se jí nedaří, měla by se odstěhovat do tmy nebo si ji zajistit během noci.

Rušivé jsou přitom také diody elektrospotřebičů a modré světlo z moderních technologií (mobily, tablety apod.). Zatemnit je pak třeba především okna, protože světlo z ulice působí velmi rušivě.

„Světlé ložnice, v nichž je v noci vidět, velmi oslabují plodnost ženy,“ tvrdí autoři výzkumu.

Světlo v noci narušuje biologické hodiny a především cyklus produkce melatoninu, který u žen výrazně ovlivňuje produkci pohlavních hormonů a plodnost. Krom toho také libido a další sexuální funkce. Pokud jsou hodiny narušeny nočním světlem, jsou narušeny i další mechanismy a pochody v těle.

Pozitivní na této studii však je to, že když žena začne spát ve tmě, její vnitřní hodiny se opět naladí a plodnost se vrátí.

„V moderním světě jsou ženy vystaveny mnoha narušitelům z životního prostředí, které mohou negativně ovlivnit plodnost. Žijeme dnes v prostředí s vysokou intenzitou osvětlení během večera a náš spánkový cyklus je narušen prací na směny a cestováním různými časovými pásmy,“ tvrdí profesor Gene Block z University of California v Los Angeles.

„Vzrušující na těchto objevech je to, že když se situace změní a žena začne spát ve tmě a obnoví své cirkadiánní rytmy, tak se jí plodnost vrátí,“ dodává profesor Darren Griffin z Kentské univerzity.






Celkem 3 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden pro tebe přinese silný proud kreativní energie. Je to hned zkraje nového lunarického cyklu, který pro tebe znamená nové počátky, takže je to skvělý čas, abys začal(a) nové projekty nebo přivedl(a) nové nápady k životu. Nerad(a) opoutáv&a... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

8 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:59
2 Příspěvků
Poslední příspěvek 21:44

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat