Učit se číst je forma vymývání mozků, tvrdí psycholožka

Profesorka psychologie Lidia Stantonová z Leicesterské univerzity tvrdí, že lidé neschopni nečíst neustále nějaké texty, mají vymyté mozky. Učení se číst je totiž formou vymývání mozku. U někoho je úspěšnější, u jiného méně.

„Všem nám byly ve škole vymyty mozky k automatickému čtení textu,“ tvrdí expertka na léčbu dyslexie Lidia Stantonová.

Dokazuje to podle ní také Stroopův efekt, kdy člověku promítají názvy barev, on má ale pojmenovat barvu použitou u písma, jímž je název napsán. Slovo „červená“ je například napsáno žlutým písmem. A místo žlutá většina lidí řekne červená. To proto, že mozek je naprogramován číst písmo dříve než vnímat jeho barvu.

„Neurovědci a kognitivní psychologové často rádi vtipkují, že čtení je forma vymývání mozků. Sečtělí lidé se jen potřebují podívat na text, aby hned věděli, o čem je. Když vám promítnu slovo nebo dvě, budete cítit nutkání ho přečíst, náš mozek to dělá automaticky, než se rozhodneme, zda ho přečíst chceme či nikoli,“ tvrdí profesorka Stantonová.

A tak dnes dospělý člověk nedokáže pohlédnout na text jako na symboly, vnímat jejich tvar a barvy, aniž nejdříve nepřečte obsah.

„Naučit se číst je nezvratný proces. To je důvod, proč je to forma vymývání mozku, přišli jsme tím o možnost volby,“ uvedla Stantonová v rozhovoru pro deník The Mail.






Celkem 12 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden vám přinese příležitost k introspekci a sebereflexi. Zkuste zpomalit a zamyslet se nad dosavadními úspěchy i neúspěchy. Je vhodný čas pro plánování budoucích kroků.V práci byste se měli zaměřit na nedořešené úkoly a projekty. Je p... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

41 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
11 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat