Jak ulehčit školákům vstávání? 4 tipy pro bezproblémová rána

Máme za sebou další změnu času. A ať již s přechodem na letní čas souhlasíte, nebo ne, s největší pravděpodobností ji pociťujete několik dní každé ráno, když vstáváte. A děti na tom nejsou o moc lépe!

Ačkoli panuje představa, že dětský organismus se dokáže změnám snáze přizpůsobit, neznamená to, že by ona pomyslná chybějící hodina některým školákům nedělala ráno potíže.

Ale nebojte – stačí  pár triků, aby se včasný odchod do školy povedl bez většího shonu a problémů!

1. Spánek je základ

Dohlédněte na to, aby dítě chodilo ve školní dny opravdu brzy spát. Nebude se mu to nejspíš moc líbit, ale vytrvejte. Nejen kvůli „svižnějšímu“ ránu, ale i proto, že spánek je pro dítě a jeho zdraví kriticky důležitý. Dospělý se s krátkodobým spánkovým deficitem vyrovná poměrně snadno, dítě ho bude pociťovat mnohem déle a intenzivněji.

2. Večerní příprava

Nemusíte všechno nechávat až na ráno – vlastně byste vše, co jen trochu jde, měli připravit již předchozí večer.  Co bude mít vaše dítě na sobě, věci do školy, přezůvky, lahev na pití… Ušetříte si spoustu času, když nebudete tohle všechno hledat narychlo po celém bytě. A také významně snížíte pravděpodobnost, že něco důležitého zapomenete. Zkrátka platí staré známé – kdo je připraven, není překvapen.

3. Ranní rutina

To platí nejen v souvislosti se změnou času, ale o ranním shonu před cestou do školy obecně. Abyste se vyhnuli všelijakým „překvápkům“, je dobré, když se každé ráno tomu předchozímu podobá jako vejce vejci. Žádný prostor pro improvizaci znamená žádný prostor pro stres. Všechno v klidu naplánujte a pak dodržujte. Ačkoli se v životě rutině obvykle vyhýbáme, máte-li doma školáka, ráno ji jen a jen uvítáte.

4. Povzbuzujte, motivujte

Možná i přes veškerou snahu je vaše dítě v těchto dnech příliš unavené, než aby mu nějak výrazněji pomohla rutina či večerní příprava. A tak budete muset zapojit veškeré své síly a popohánět a povzbuzovat. Ale zapomeňte na nějaké zákazy či tresty nebo křik (i když ne že byste k tomu občas neměli blízko) – motivujte dítě pozitivně! Chvalte ho, dejte mu najevo, jakou máte radost, že přes všechny těžkosti hezky vstalo, snídá apod. Když váš potomek uvidí, že vám dělá radost, bude snažit vám ji udělat i zítra!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:27
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:12
23 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:01

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat