Telefony a tablety působí na malé děti jako drogy

Elektronický kokain či digitální heroin. To jsou označení, která používá americký psycholog Nicholas Kardaras spolu s některými kolegy pro moderní telefony a tablety v rukou malých dětí. Podle tohoto odborníka z Newyorské státní univerzity ve Stony Brooku je dnes řada dětí mladších desíti let na moderních technologiích zcela závislá – a jejich případná léčba může být komplikovanější než u drogově závislých lidí.

Nicholas Kardaras přitom není jediným vědcem, který s tak tvrdým tvrzením v poslední době přišel. Přitakává mu třeba i Peter Whybrow, šéf neurovědeckého pracoviště na Kalifornské univerzitě. Podle něj moderní technologie zvyšují hladinu dopaminu v krvi podobně jako kokain. „Závislost dětí na moderních technologiích se může projevovat depresemi, úzkostmi a agresivitou. Může vést až k psychóze, přičemž například hráči videoher můžou naprosto ztratit kontakt s realitou,“ varuje Peter Whybrow.

„Léčba dětí ztracených v matrixu videoher a capartů závislých na sociálních sítích může být přitom daleko těžší než lidí závislých na heroinu a pervitinu,“ přidává varování Nicholas Kardaras, podle nějž je jediným řešením v případě podobné dětské závislosti „digitální detox“, tedy v nejextrémnějším případě sebrat dětem telefon, tablet a nepouštět jim ani televizi – a to minimálně na dobu čtyř až šesti týdnů. Počítačové hry doporučuje nahradit třeba legem či jinou stavebnicí, místo iPadů by měli dát rodiče dětem do rukou knihu a místo televize s nimi sportovat.

Podle řady psychologů, včetně dvou zmíněných, je právě deset let hranice, do které by děti neměly s tablety a moderními telefony vůbec přijít do styku.






Celkem 16 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Nový horoskop Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

6 Příspěvků
Poslední příspěvek 2:46
85 Příspěvků
Poslední příspěvek 2:29

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat