Jak se letos o Vánocích vyhnout rodinné krizi?

Opakuje se to prakticky každý rok. Všechno nachystáte, sejde se celá rodina, vy se těšíte na ony proklamované svátky klidu a míru, když v tom… se o slovo přihlásí pořádná rodinná krize, hádka a ponorková nemoc. Jak tomuto scénáři letos předejít?

Ne nadarmo jsou Vánoce jedněmi z nejstresovějších období roku. Tolik věcí se může pokazit! A ony se občas taky pokazí. Aby to neodnesla vaše rodina nebo váš vztah s partnerem, zkuste letos krizím předcházet. Jak?

Hlavně žádná výbušná témata

Spousta příbuzných v jedné místnosti bývá často výbušným koktejlem. Váš bratr (opět) zapomněl na vaše narozeniny, vaše dcera se pohádala kvůli klukovi se sestřenicí a odmítají se na sebe jen podívat, manžel stále „soupeří“ s vaším otcem a o tom, jaký má příkladný vztah s vaší matkou, je lepší pomlčet. K tomu se přidají tetičky a strýčkové, prostě ideální. Zkuste konverzaci udržovat na bezpečném ledě – žádné výčitky, rodinné křivdy, rozhovory typu „kdo je na tom hůř“ apod. Najděte si spojence, který se o klid bude starat společně s vámi, předem se domluvte, že letos už atmosféru nenecháte sklouznout na bod mrazu. Za klid v rodině to stojí.

Všechno se vyřeší

Rodinné sešlosti o Vánocích jsou jak události s předem připraveným scénářem. Na stole musí být cukroví, podává se to a to, pije se tohle a tohle, tady sedí babička, pod stromečkem přibydou dárky pro příchozí… Tolik věcí, co se může pokazit! A také se pokazí. Cukroví olíže pes, připálí se maso, babička se rozhodne „pomoci“ vám v kuchyni, děti porazí stromek, zatímco manžel se zbytkem příbuzných vypije to drahé víno. No a co. Má cenu si ničit nervy? Nemá. Pokonverzujete nad hrnci s babičkou, cukroví vyhodíte, tetička si holt odveze ten ztracený dárek pro ni jindy a manžel bude muset načít další lahev, protože vy s taky chcete připít.

Hlídejte si soukromí

Je snad posláním příbuzných „prošmejdit“ vám během návštěvy celý život. Žádná jeho oblast nezůstane ušetřena zvědavých otázek, dotazům i na ta nejintimnější témata prostě neuniknete. Ale můžete uniknout odpovědím! Prostě dotyčného zvědavce jemně upozorněte, že na dané téma se s ním bavit nechcete. Žádné výmysly a výmluvy – prostě mu to naservírujte, jak to je. Mile, slušně, ale nekompromisně.

Dlouhé procházky

Občas budete mít pocit, že pokud si od své milované (a nejen té rozvětvené) rodiny potřebujete rychle odpočinout, vyrazte do přírody. Nebo do ulic města. Zkrátka kamkoli, kde budete sama se sebou. Vyvenčete psa, jděte si zaběhat, porozhlédněte se po památkách nebo třeba i po obchodech. Až přijdete na jiné myšlenky, usměvavá se zase vraťte domů. Úspěch zaručen!

Pozor na alkohol

Ačkoli alkohol může přispět k uvolněné náladě, pokud se nálada uvolní až moc, je na rodinné drama zaděláno. Takže očkem sledujte, kolikátou sklenici do sebe příbuzní obrací, a nenápadně jim přísun alkoholu kontrolujte. A sobě také!

Mějte v zásobě alternativy

Ale nepřehánějte to. Ano, mluvíme o rodinných večeřích či obědech. Samozřejmě, že se snažíte připravit jídlo, které bude chutnat všem, ale čím větší společnost, tím vyšší pravděpodobnost, že někomu se do chutě prostě netrefíte. No a co! Mějte v zásobě nějakou jinou nabídku (třeba zbytek ze včerejška). Ale zase se nepouštějte do vaření tří čtyř pokrmů – snaha vyhovět každému je sice krásná, ale zničíte se.

Najděte si spojence

Určitě máte mezi příbuznými svoji „spřízněnou duši“. Tak té se držte. Budete takovými tichými spojenci, kteří se budou navzájem podporovat. Určitě oceníte, že máte někoho, s kým se můžete normálně a příjemně bavit.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
16 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 2.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat