Narození dítěte ničí vztahy. Kdy se vše vrátí do normy?

Většina mladých párů zažije velké rozčarování po narození dítěte. To vztah neposílí a nepřispěje v něm ani k většímu pocitu štěstí. Naopak krátce po narození potomka zažívají partneři zhoršení vztahu a oslabení pocitů štěstí. Je to ale dočasný jev způsobený změnou režimu a okolností života. Většina dvojic se po několika letech vrací do normálu a pocit štěstí je pak silný jako před narozením dítěte.

Devět z deseti párů, které mají doma kojence, potvrzuje, že pocit štěstí se u nich výrazně zhoršil ve srovnání s dobou před porodem. Ale sedmdesát procent párů je do deseti let stejně šťastných jako před porodem. Vyplývá to z rozsáhlého sledování psychologů z University of Lincoln.

Studie naznačuje, že rodiče, kteří se kvůli dítěti nerozhodnou své neštěstí řešit rozchodem, dělají dobře. Úpadek pocitu štěstí a spokojenosti se vztahem je normální a běžný. U většiny se hladina těchto pocitů obnoví nejpozději do doby, než dítě začne chodit na druhý stupeň základní školy.

„V rozporu s obecnou vírou tvrdíme, že zůstat v nespokojeném manželství je nejlepší věc, co můžou mladé páry udělat. Většina manželství má svá nešťastná období, ale kromě několika extrémních případů, kdy vztahy zahrnují také násilí a zneužívání, většina párů se problémy propracuje a je později opět šťastná,“ tvrdí autoři výzkumu Harry Benson a Steve McKay z University of Lincoln.

Jako by to nestačilo...

Jak naznačuje výše citovaná studie, kromě spousty zmatků a neznáma, které péče o miminko přináší (především to prvorozené), se budete muset vyrovnat i s potížemi v partnerském životě. A aby toho nebylo málo, budete najednou čelit i maličkostem, které vás občas vytočí doběla a které by vás za normálních okolností nechaly zcela chladnými. O čem mluvíme?

Zazvonění zvonku

Protože jste právě po dvou hodinách kojení, houpání a uspávání uložili spící miminko ke spánku a těšili se, že máte před sebou dvě hodinky klidu (plus minus), a najednou kvůli nějakému domovnímu prodejci můžete s celým kolotočem začít nanovo.

Upovídaná pokladní

V určitých situacích je taková nadměrně upovídaná pokladní celkem otrava, i když nemáte děti, ale pokud vám zrovna neujíždí vlak, nic se vlastně neděje. S miminkem či batoletem však dostane nakupování nový rozměr. A každá chvilička strávená v obchodě navíc vás stojí poslední zbytky nervů. A tak byste nejraději pokladní, která už si 4 a půl minuty povídá s pánem před vámi, nejraději uškrtili.

Lidé pohoršení kojením

Na kojení není nic divného. Ani na veřejnosti. Většina žen se během kojení „odsune“ někam do kouta a hledá trochu soukromí – ani ne tak ze studu jako kvůli snaze o trochu toho klidu, aby se její miminko v pohodě najedlo. A přesto se najdou lidé, kteří budou pohoršeně ukazovat prstem a vrhat na ni zlé pohledy. Víte, že je to jejich hloupost, ale stejně se vás to dotkne.

Telefonáty místo SMS zpráv

Zatímco dříve jste po telefonu klidně proklábosila s kamarádkou hodinku a půl, dneska je každá minuta volna takový luxus, že využít ji k telefonování je to poslední, na co máte chuť. A co víc, už nemáte tu možnost zvednout telefon kdykoli, kdy vám někdo volá – to s malým dítětem zkrátka nejde. A stejně se ve vašem okolí najdou lidé, kteří jako by to nepochopili a zavolají vám kvůli každé maličkosti, na kterou stačí SMS zpráva (tu si můžete přečíst, až budete mít trochu klidu).

Stání ve frontách

Zábava to není nikdy, ale pokud stojíte třeba v lékárně, v náručí chováte dítko s horečkou a víte, že by mělo být co nejdříve v posteli, ale nikoho z těch, co stojí před vámi, ani nenapadne vás pustit, máte chuť řvát. A hodně. A i v jiných situacích jsou fronty takovým testem trpělivosti – zkuste dvouletému batoleti vysvětlit, že teď se nemůžete ani hnout a musíte čekat, až na vás přijde řada.






Celkem 11 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta se sýrem

(8 hlasů)

Vanilkové vafle

(40 hlasů)

Houby se sazeným vejcem

(22 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
16 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 2.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat