Otužování miminek: Proč ho vyzkoušet?

02.03.2017 | Děti a rodina

U novorozenců se schopnosti reagovat na chlad a udržovat tělesnou teplotu teprve vyvíjejí. Pokud se však u nich naučíte tyto procesy citlivě a přitom cíleně trénovat, budou miminka otužilejší, a tedy i méně náchylná k virovým onemocněním.

Dlouhodobý pobyt v suchém a přetopeném prostoru neprospívá nikomu, tím spíš ne miminkům. Proto doma pravidelně a důkladně větrejte, a dopřejte dětem i sobě co nejčastější pobyt na čerstvém vzduchu. „Procházky jsou vhodné v každém ročním období, tedy i v zimě. Za běžných teplot ale vyrazte s dětmi včetně těch nejmladších ven, kdykoli je příležitost,“ doporučuje Štěpánka Štrougalová z Baby Clubu Juklík, která je sama maminkou 4 dětí, s jejichž otužováním má také bohaté zkušenosti.

Je mu teplo?

I za nízkých teplot je třeba obléknout miminko do kočárku přiměřeně, aby se v množství teplých vrstev nezpotilo. Nejjednodušším pravidlem je dát mu o jednu vrstvu oblečení víc, než máte sami.

Důležitá je teplá a dobře padnoucí čepička a rukavice, nebo jen přetahovací návleky. Také nožičky musí být hezky schované ve fusaku nebo pod hřejivou dekou.

Pokud jsou hlava, ruce a nohy v teple, tělo už tolik vrstev nepotřebuje. Pod kombinézu nebo kabátek stačí přes body pouze mikina nebo svetřík. A nezapomeňte – spolehlivým ukazatelem tělesné teploty je vždy zátylek miminka, který by měl být příjemně teplý a suchý.

Jak začít

S otužováním tzv. vzduchem můžete začít už u novorozence. Stačí, když si zvyknete nechat ho při přebalování několik minut na vzduchu nahého, zatímco si s ním hrajete, mazlíte se či si s ním povídáte. V místnosti by přitom měla být teplota 20 až 22 °C.

Pro otužování je ovšem ideální voda. S koupáním můžete začít už u několikadenních miminek, kdy se ale pobyt ve vaně omezuje opravdu jen na pár minut. Vhodné je začít na 5 minutách a postupně při každém dalším „plavání“ vždy minutu přidat. Když budete takhle nenápadně dětem pobyt ve vodě prodlužovat, docílíte toho, že ve třech měsících už si v ní pobudou 15 až 20 minut.

Tip: Doba pobytu ve vaničce se musí prodlužovat jen pozvolna, proto hlídejte, abyste čas příliš nepřekročili. Dobře k tomu poslouží třeba kuchyňská minutka.

Teplota vody a vzduchu

Hodně se diskutuje o teplotě vody i vzduchu vhodných pro otužování. „Samozřejmě záleží na okolnostech, především na tom, zda je miminko donošené, případně nedonošené, i na přístupu rodičů k otužování. Obecně se doporučuje v prvních dnech teplota vzduchu v koupelně kolem 23 °C a teplota vody 37 °C. Tu je vhodné postupně snižovat tak, aby třeba v pěti měsících dítě v pohodě zvládlo „plavat“ ve vaně nebo v bazénu, kde je pouhých 30 °C. A pozor na průvan, ve kterém by miminko mohlo nastydnout. Pokud budete dítě po koupání přenášet do jiné chladnější místnosti, doporučuji mít ho již oblečené nebo alespoň zabalené v suchém ručníku,“ radí Štěpánka Štrougalová.

Stejně tak místnost, kam dítě ukládáte ke spaní, by měla být předem dobře vyvětraná, s ideální teplotou kolem 18 °C.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden vám přinese příležitost k introspekci a sebereflexi. Zkuste zpomalit a zamyslet se nad dosavadními úspěchy i neúspěchy. Je vhodný čas pro plánování budoucích kroků.V práci byste se měli zaměřit na nedořešené úkoly a projekty. Je p... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

41 Příspěvků
Poslední příspěvek 31.5.
11 Příspěvků
Poslední příspěvek 31.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat