Rybí olej výrazně posiluje kvalitu čtení u dětí

Rybí olej bohatý na omega-3 mastné kyseliny má pozitivní vliv na vývoj mozku dětí a blahodárně působí především na centra řeči. Podle švédských expertů podávání rybího tuku zvyšuje kvalitu čtení u dětí a zrychluje učení se novým slovům.

Vědci z Gothenbergu provedli experiment. Po tři měsíce podávali žákům základní školy kapsle, polovina dětí v nich dostávala rybí olej, polovina placebo. Na počátku a na konci byli všichni žáci podrobeni testům ze čtení. Na konci se v tomto výrazně zlepšila skupina dostávající rybí tuk, skupina s placebo kapslemi nezaznamenala téměř žádné zlepšení.

„Byli jsme docela překvapeni tím, jak velký účinek u průměrného dítěte rybí tuk měl. Nikdo nic takového dosud nepozoroval,“ uvedl jeden z autorů doktor Mats Johnson z Univerzity v Gothenbergu.

V druhé části experimentu podávali autoři rybí tuk i těm dětem, které původně dostávaly placebo. A opět se dostavilo výrazné zlepšení čtenářských schopností.

Propadne kouzlu knih?

I když budete do svého potomka lít rybí tuk horem dolem, lásku ke knihám tím u něj neprobudíte. A tak - pokud chcete mít ze synka či dcerky malého vášnivého čtenáře - na to budete muset jinak. Jak povzbudit dítě k lásce ke knihám?

Čtěte mu

Tohle není nejspíš žádné překvapení. Dětem můžete číst prakticky ode dne, kdy přišly na svět (ne, to není nadsázka). A pokračovat byste v předčítání měli až do doby, kdy už samy umějí číst. Pohádka před spaním potěší ve dvou i v deseti letech. Rozšíří obzory a ještě spolehlivě uspí. To většinou televize nebo mobil neumí!

Berte ho do knihovny

Chodíte do knihovny? Pak tuto šikovnou instituci nenavštěvujte sami, ale berte s sebou děti tak často, jak jen to bude možné. Ukažte jim svět knih, dovolte jim, aby si – tak jako maminka nebo tatínek – vybrali knížku i pro sebe. A nezapomeňte jim z knížky předčítat, pokud ještě samy neumějí číst. Kromě toho spousta knihoven pořádá nejrůznější akce pro děti – využijte jich!

Jděte příkladem

Jen těžko budete po dítěti chtít, aby si šlo číst, když vy sami nevezmete knížku do ruky. Neskrývejte před svými potomky čtenářskou vášeň. Namísto večera ve společnosti televizní obrazovky si každý můžete vzít svou oblíbenou knihu a číst si. Nebo si střídavě předčítejte nahlas. I tak se dají posílit rodinné vztahy a láska ke knihám!






Celkem 13 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:27
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:12
23 Příspěvků
Poslední příspěvek 14:01

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat