Pití alkoholu v těhotenství zřejmě ovlivňuje tvar obličeje dítěte

Sami odborníci pořád nevědí, zda lze říci, že konzumace jakéhokoli množství alkoholu v těhotenství dítěti škodí. Jedno je jisté. Rozhodně plodu neuškodí, když žena nepije vůbec. Australští lékaři se zabývali vztahem konzumace alkoholu v těhotenství a vývojem plodu. Neprokázali změny v kognitivních vlastnostech dítěte, ale všimli si, že děti matek, které neabstinují v těhotenství zcela, mají jisté tvarové změny v obličeji.

Konzumace velkého množství alkoholu v těhotenství vážně poškozuje vývoj dítěte. O tom není třeba se přít. Ale i menší množství má zřejmě vliv na utváření obličeje plodu. Kupříkladu u všech dětí, jejichž matky v těhotenství pily byť malé množství alkoholu, mají kratší a nahoru otočený nos.

Podle nosa poznáš...

Nicméně sami autoři přiznávají, že nemají důkazy o tom, že by tyto změny měly negativní vliv na zdraví dítěte, pokud pomineme estetické hledisko.

Australští vědci popsali rozdíly ve tvaru střední části tváře, nosu, rtů, očí, brady a čela u dětí, jejichž matky konzumovaly v těhotenství alkohol. Tyto děti vykazovaly společné rysy, měly častěji poněkud propadlejší střední část tváře a nos otočený nahoru.

Ideální stav? Bez sklenky

U dětí, jejichž matky pily nejmenší množství alkoholu, popsali vědci jen změnu ve velikosti čela. Matky pijící střední množství alkoholu měly potomky s rozdílným tvarem očí, střední části tváře, brady a hlavy. Matky konzumující velké množství alkoholu v těhotenství měly potomky s výrazně ovlivněnou bradou.

„Ačkoli klinický význam těchto objevů musí být teprve přesně popsán, podporují názor, že u žen, které jsou těhotné, je nejbezpečnější nepít alkohol vůbec,“ tvrdí australští autoři.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden vám přinese příležitost k introspekci a sebereflexi. Zkuste zpomalit a zamyslet se nad dosavadními úspěchy i neúspěchy. Je vhodný čas pro plánování budoucích kroků.V práci byste se měli zaměřit na nedořešené úkoly a projekty. Je p... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

41 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
11 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat