Cvičení v těhotenství. Vyzkoušejte těhotenskou jógu

12.02.2018 | Děti a rodina

Přemýšlíte, jaký sport je pro vás vhodný, když čekáte miminko? Vyzkoušet můžete třeba těhotenskou jógu. Prospívá totiž nastávající mamince i miminku a kromě lepší fyzické kondice je před porodem uvede i do potřebné psychické pohody.

V těhotenství dochází k mnoha fyzickým, psychickým a hormonálním změnám. Cvičení těhotenské jógy pomáhá především v tom, že protahuje i posiluje svaly celého těla a hlubokého stabilizačního systému, čímž ho pomáhá připravovat na snadný porod,” říká Marcela Rešlová, lektorka těhotenské jógy.

Proti bolesti zad a pro snazší porod

Nastávající maminka se při těhotenské józe naladí na své tělo, uvědomuje si pocity i emoce a nachází vnitřní klid. Nácvik jógového dechu, správné dýchání a meditace přinášejí zklidnění, a proto se mohou hodit při porodu.

„Při takovém cvičení se uvolňují hormony štěstí – endorfiny, po kterých cítíme radost a harmonii,“ vysvětluje Marcela Rešlová.

Samotné cvičení je prospěšné v tom, že předchází bolestem zad, snižuje riziko výskytu trombózy, vysokého krevního tlaku, těhotenské cukrovky, uvolní hrudník a zlepší krevní oběh.

Tělo i mysl v rovnováze

Jemné cvičení těhotenské jógy vychází z klasické hatha jógy. Slouží především ke zklidnění celého těla, emocí a pocitů. Je zaměřeno na dlouhé dýchání, posílení pánevního dna, protahovací cviky určené ke zvýšení pružnosti a otevření kyčlí pro snadný porod.

„Maminka si postupně během cvičení uvědomuje jednotlivé partie svého těla. Důležitá je především práce s pánevním dnem i zjištění, jaké svaly potřebují posílit, a které naopak uvolnit. Intenzita a rychlost dechu velmi ovlivňují naše psychické rozpoložení a myšlenkové pochody. Když vědomě zpomalíme svůj dech, zpomalíme i procesy v těle, a tím změníme i svou náladu. Je to komplexní, psychosomatický princip a pohled na zdraví člověka, v tomto případě maminky i miminka,“ upozorňuje Marcela Rešlová s tím, že cvičení těhotenské jógy se doporučuje až od druhého trimestru, kdy již většinou poleví prvotní nevolnosti a žena se cítí ve fyzické i psychické pohodě.

„Cítí-li se maminky dobře, můžou samozřejmě přijít i v prvním trimestru. Vždy je ovšem dobré naslouchat svému tělu a provádět cviky, ve kterých se cítí komfortně. O případných zdravotních obtížích je nutné vždy informovat lektorku,“ dodává odbornice.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Valentýnské tousty

(20 hlasů)

Tousty k snídani

(41 hlasů)

Omeleta s parmezánem

(20 hlasů)

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Od pondělí 4. června do neděle 10. června 2024 tě čeká dynamický a vzrušující týden, milý Berane. Připrav se na určitá překvapení a vzrušující příležitosti ve všech oblastech života.Tento týden bys mohl zažít obzvlá&scaro... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

11 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat