Děti a kapesné. Jak je naučit hned všechno neutratit

Kapesné je pro většinu dětí první příležitostí, kdy pořádně přijdou do styku s financemi. A tak není od věci zkusit potomkovi vysvětlit pár zásad, jak si na něco ušetřit a neutrácet hned všechno najednou. Však se mu to bude hodit i v dospělosti!

Samozřejmě není účelem vychovat z dítěte přehnaného šetřílka. Vyplatí se ale, když pozná, že peníze nejsou vždy jen samozřejmostí a že když touží po něčem větším a dražším, mělo by si na onu věc umět (alespoň částečně) ušetřit.

Pěkně odmala

Se základními finančními poznatky nemusíte ve výchově čekat až do doby, kdy dáváte dítěti kapesné. Berte jej s sebou na nákupy, vysvětlete mu, jak se platí, jak některé věci stojí víc než jiné, jak se snažíte nakupovat některé zboží v akci… Zkrátka svému potomkovi ukažte, jak jsou peníze každodenní a důležitou součástí života, se kterou je třeba počítat a kterou nejde brát tak docela na lehkou váhu (je jasné, že takové situace a rozhovory uzpůsobíte věku dítěte).

Kapesné, nebo odměna?

V názorech na to, zda dávat dítěti drobné peníze například za to, že vytře podlahu nebo vyvenčí psa, nejsou tak docela zajedno ani odborníci. A tak je na vás, zda tento systém doma zavedete. Jeho nespornou výhodou je, že si děti spojí finance s odvedenou prací, tedy že je nedostanou jen tak, kdykoli si o ně řeknou. Námitkou proti tomuto odměňování pak je, že by děti měly pomáhat v domácnosti samozřejmě, nikoli za peníze.

Do prasátka

Pořiďte dětem kasičku, do které si budou moci kapesné, odměny či nejrůznější peněžní dárky (třeba k narozeninám apod.) ukládat. Můžete je také zkusit motivovat, aby si do kasičky uložili každý týden či měsíc část kapesného, případně peníze z kapesného za předchozí období. Jednou za rok pak kasičku společně otevřete a spočítejte, kolik si dítě ušetřilo.

Koupím ti to, ale…

Touží vaše dítě po novém mobilním telefonu, hře na play station, po nejnovějším hitu ve světě hraček apod.? Pak se s ním dohodněte, za jakých podmínek mu danou věc koupíte, respektive kolik mu na ni přispějete a kolik si na ni bude muset ušetřit (je jasné, že některé dětské tužby zůstanou nevyslyšeny, především ty, které se cenovkou rozhodně vymykají vaší finanční realitě – ostatně v takových případech je čas na rozhovor o peněžních možnostech vaší rodiny). Pokud tedy daná věc stojí 1000 korun, můžete se s potomkem dohodnout, že si 500 Kč ušetří sám a zbytek mu dodáte.

Příklady táhnou

Nejlepší způsob, jak se dítě naučí zacházet s penězi a šetřit, je samozřejmě ten, kdy tyto schopnosti odkouká od svých rodičů. Jak už jsme naznačili v úvodu – s dětmi je o penězích třeba mluvit, naučit je s nimi zacházet v každodenním životě. Samozřejmě to neznamená, že se svým potomkem projdete detailně příjmy a výdaje své domácnosti, nicméně není od věci poodkrýt mu svět financí i na vlastním příkladu…







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 3.5.
16 Příspěvků
Poslední příspěvek 3.5.
19 Příspěvků
Poslední příspěvek 2.5.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat