Pohádky trochu jinak. Na co se naše děti vlastně dívají

07.04.2018 | Děti a rodina

V dnešní době je běžnou aktivitou dětí sledování pohádek. Zamysleli jste se však někdy, jaký na ně mohou mít vliv? Tyhle zdánlivě nevinné pořady jsou mnohdy plné násilí i jiných špatných lidských vlastností, a aniž bychom si to my dospělí uvědomovali, děti z nich nasávají informace ve větší míře, než si myslíme.

Možná vám to připadá trochu přitažené za vlasy (a do jisté míry jsou následující řádky samozřejmě nadsázka), ale pojďme se blíže podívat na některé z nich.

Tom a Jerry

Tuhle pohádku všichni známe. Barevný seriál s roztomilou myškou a kocourem, jehož smyslem života je vypudit chytrého myšáka ze svého domu. Jenže v něm najdeme velkou spoustu násilí. Robátka přihlížejí scénám, kdy kocour bije myš pánvičkou nebo naopak myšák Jerry shazuje na chudáčka Toma stojan s noži, kdy jeden z nich „přišpendlí“ kocourův ocas k dřevěné podlaze. Děti v útlém věku ještě neumí rozlišit hranice mezi televizním seriálem a realitou. Taktéž rádi napodobují vše, co vidí. Ač vypadá pohádka na první pohled nevinně, může být takové napodobování velice nebezpečné.

Pokémoni

Pohádka stvořená na popud japonských videoher, která i přes to, že se nesetkává u rodičů s přílišnou oblíbeností, je v našich televizích k vidění častěji, než by bylo nutné. I tento seriál je plný násilí. Animované příšerky, které jejich majitelé vězní v barevných míčcích, soutěží v bojích, kdy vyhrává ten nejsilnější. Opravdu to má naše děti dovést k nějakému ponaučení?

O perníkové chaloupce

Že ji dobře znáte? Jistě. Kdo by mohl zapomenout na zlou ježibabu, která věznila chudáčky Jeníčka a Mařenku? Jenže příběh už málo upozorňuje na to, že dvojice odložených dětí kradla cizí majetek a byla za to potrestána. Když k ježibabě spálené v peci připočteme ještě tmavý les a odložení vlastními rodiči, rázem máme celkem slušný hororový příběh. A z toho, že po svém vysvobození děti sebraly na cestu domů, co unesly, také zrovna kladné ponaučení neplyne.

Addamsova rodina

Tahle vypečená rodinka snad ani nepotřebuje představovat. Film nabitý tipy k odcizení cizího bohatství a především podrobnými návody na zabití svých sourozenců. Film je vcelku legrační, ale pro mladší děti úplně vhodný není. Pasti, které na sebe strašidelná rodina vzájemně chystá, jsou až příliš brutální. Tím hůř, pokud se je naše děti pokusí napodobit.

Dívejte se s nimi

Všechny uvedené pohádky jsou ve své podstatě nevinné. Je ale důležité, abychom vždy měli přehled, na co se naše děti dívají a vysvětlili jim, jaké plyne z pohádky ponaučení a kde už se nejedná o realitu. Aby dítě vědělo, že když přičichne ke květině a vyskočí z okna, nepoletí jako Čestmír, ale může to pro něj být velice nebezpečné.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Chystá se velice zajímavý týden, bude obzvláště zábavný. Vesmír v tomto týdnu umožní vyšší stupeň nezávislosti, sebedůvěry a odvahy, které jsou základními vlastnostmi Beranů.Na pracovišti může být ... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

6 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
14 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat