Rivalita mezi sourozenci. Držte se rad zkušených maminek

Narození sourozence občas spouští ve starších dětech žárlivost. A nejen tu. Taky se vaše dvě děti neustále hádají, berou si hračky a pošťuchují se? Jestli už jste v koncích, zkuste rady samotných maminek!

Zapomeňte na to, že si sourozenci budou společně klidně hrát, půjčovat si věci a dávat na sebe pozor v dobrém i zlém. Ano, jedná se o ideální stav, nicméně reálný život má k takovému ideálu hodně daleko. Patříte k těm rodinám, ve kterých je rivalita na denním pořádku? Nedokážete pochopit, jak se může strhnout hádka o hračku, se kterou si stejně nikdo nehraje, a přesto je předmětem sváru? To jsou prostě děti!

„Jsem z toho absolutně vyčerpaná,“ stěžuje si jistá maminka na diskusním fóru. „Každý den řeším minimálně dva, tři konflikty. Už na to asi nemám,“ dodává. „Zaměř se na konkrétní chování a zkus konfliktům předcházet,“ radí jí druhá. Je to tak? Tyhle jednoduché tipy radí maminky maminkám!

Během konfliktu se neubližuje

Dobře, když už se děti musí o něco handrkovat, dejte jim pár minut na to, ať si to mezi sebou zkusí vyřešit – po dobrém. Během sváru v žádném případě není dovoleno kopat, mačkat, tahat za vlasy nebo sourozence mlátit po hlavě. Pokud k tomu dojde, odvolejte se na nějaké omezení: třeba týden bez televizních pohádek.

Žádné osobní urážky

V případě, že jeden sourozenec slovně atakuje toho druhého, naráží na jeho fyzický vzhled, posmívá se mu a jinak jej uráží, platí to stejné jako v bodě jedna. Ponese si následky v podobě omezení nějaké jeho oblíbené činnosti.

Pokud se konflikt nevyřeší, předmět sváru se zabavuje

Jeden chce auto s houkačkou, druhý jej nechce pustit? Pokud uplyne pár minut a sourozenci nejsou schopni sami určit, jak se s danou situací vypořádají, zmíněná hračka se zabavuje. Bez otázek a připomínek.

Kdo chce být první, bude poslední

Pošťuchování, předbíhání, posměšky ohledně toho, že mladší sourozenec je pomalejší? Kdo chce být první, bude poslední. „Ať si to provokatér taky zkusí. Jídlo dostane až na konec, a navíc mu bude přidělen post toho pomalejšího,“ říkají maminky.

Co je půjčeno, musí být vráceno

Půjčování hraček mezi sebou je přirozené a žádané. To, co se půjčí, se ale musí vrátit! Pokud tomu tak není, „dlužník“ musí vybrat položku ze svého pokoje a nahradit sourozenci to, co „věřitel“ postrádá.

„Jednou mi došla trpělivost a zavedla jsem protokol o půjčování. Funguje to tak, že dítě, které si něco půjčuje od sourozence, musí poskytnout nějakou záruku, tedy jinou hračku nebo výhodu. Jedná se prostě o zástavu. A musím říct, že od té doby je u nás klid,“ směje se šestatřicetiletá maminka Klára z Plzně s tím, že je vhodné pravidla půjčování zapsat, například na ledničku. Ostatně, pokud jsou jakákoli pravidla oficiálně uznána a sepsána, je pro děti těžší je ignorovat. Zkuste si i vy vytvořit seznam!







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden pro tebe přinese silný proud kreativní energie. Je to hned zkraje nového lunarického cyklu, který pro tebe znamená nové počátky, takže je to skvělý čas, abys začal(a) nové projekty nebo přivedl(a) nové nápady k životu. Nerad(a) opoutáv&a... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

3 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:20
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat