Plenková vyrážka u miminek umí potrápit. Prevence přitom není složitá

Plenková vyrážka se může objevit u každého miminka, které nosí plenky. Trápí i to vaše? Nedejte jí šanci a spolehněte se na preventivní a léčebná opatření!

Vyrážka je běžný stav, který ovlivňuje většinu dětí v určitém okamžiku nového života. Objevuje se na hýždích, stehnech nebo na jakékoli jiné ploše pokryté plenkami. Je charakterizována červenými pupínky a může být způsobena řadou věcí, přičemž fyzicky ovlivňuje dítě, psychicky zase jeho maminku. Příjemná ale pochopitelně není ani jedna varianta…

Příčiny a léčebné prostředky

Dětská pokožka je velmi jemná a nezůstává odolná proti tření plenek. Alergické reakce ze saponátů, ubrousků nebo oděvu jsou však na vině také. Někdy k vyřešení problému stačí vyměnit prací prostředek, nebo začít používat přírodní plenky a dětské ubrousky bez chemických příměsí. K tomu všemu se pochopitelně musí přičíst včasné měnění plenky. (Podle vědeckých zjištění miminka, která jsou přebalena minimálně osmkrát denně, na vyrážky a dermatitidu trpí mnohem méně.)

Pryč s nezvanými návštěvníky!

Strava nebo moč na pokožce může obsahovat látky, které dráždí pokožku dítěte a vytváří primární podmínky pro vznik plenkové vyrážky. Obojí je totiž zdrojem bakterií, kvasinek, toxinů nebo i parazitů, které si s jemnou dětskou pokožkou moc nerozumí. Proto plenku měňte pravidelně a ideálně po každém přebalení aplikujte organický roztok, který poskytuje bariéru proti škodlivým toxinům.

Nežádoucí látky v komerčních produktech

Co se týče používání zásypů a krémů, sledujete přítomnost těchto látek: DMDM hydantoin – typ formaldehydu, parabeny (mohou působit podráždění pokožky a problémy s imunitním systémem) a triclosan – je spojován s narušením hormonů. Pokud na něco z vyjmenovaného narazíte, výrobek nekupujte!

Chcete-li mít jistotu přírodního prostředku, připravte si svůj vlastní antibakteriální roztok složený z jednoho dílu olivového oleje, stejného množství konopného oleje, půl dílu nezpracovaného panenského kokosového oleje, 9 kapek esenciálního oleje citronová tráva (lemongrass) a stejného množství esenciálního oleje tea tree. Oleje přitom dejte do hrnce, zahřejte, promíchejte a nechte vychladnout. Poté přidejte vonné esence.

Tato kombinace olejů zvlhčuje zadní část vašeho dítěte, ale také ochrání a dezinfikuje, aniž by narušila přirozené ochranné vlastnosti jemné pokožky.






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden pro tebe přinese silný proud kreativní energie. Je to hned zkraje nového lunarického cyklu, který pro tebe znamená nové počátky, takže je to skvělý čas, abys začal(a) nové projekty nebo přivedl(a) nové nápady k životu. Nerad(a) opoutáv&a... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

197 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat