Přístup mužů k otcovství se za poslední dobu dramaticky změnil

Kdysi prý pánové na své potomky kašlali, protože společnost od nich vyžadovala, aby si drželi emocionální odstup. Dnes je to ale nebe a dudy, protože se samou péčí mohou přetrhnout! Co za tím stojí? Tak to byste vážně neuhodli.

Zatímco v mnoha sitkomech, seriálech a bláznivých komediích stále vidíme muže, kteří absolutně netuší, co si počít s plínkou i jejím nevonícím obsahem, realita je prý od tohoto televizního humoru na kilometry vzdálená. Drahé ženy a matky, vypadá to, že všechny máme důvod k oslavě. Podle vědců totiž pánové konečně začínají plnit funkci plnohodnotných rodičů. A pozor – z vlastní vůle! Co se oproti minulosti změnilo?

Nová doba, nové myšlení? Zřejmě

Rozsáhlá americká studie, která proběhla ve spolupráci dvou univerzit Brigham Young a Ball State, přináší hodně zajímavá fakta. Odborníci z obou vážených vzdělávacích institucí dlouhodobě monitorovali více než 2000 otců a jejich dětí ve věku od 2 do 18 let. V průběhu pokusu respondenti nejenže poskytli výzkumníkům dokonalý náhled do svého soukromí, ale několikrát se podrobili i psychologickým testům. Co přinesla závěrečná analýza? Velký důkaz, že časy se mění. Jakože hodně.

Objevili jste pozoruhodnou věc, která nás samotné překvapila. Dnešní tatínci poskytují svým potomkům větší i milující péči a tráví s nimi více času, než kdykoli předtím. Většina z nich v životě dětí dokonce hraje stejně důležitou roli jako matka, čemuž dříve rozhodně nebylo zvykem,“ uvádí jeden z autorů průzkumu a zároveň profesor sociologie Kevin Shafer. Co za touhle prudkou změnou stojí? To vás jistě zajímá ze všeho nejvíce…

Souboj zdravého rozumu a lidských očekávání

„Domníváme se, že v minulosti měli muži větší tendence plnit očekávání společnosti. Ta od nich vyžadovala, aby skrývali své emoce, dbali o disciplínu a splňovali všechny aspekty mužnosti. Díky dnešnímu uvolněnějšímu pojetí a obecně svobodnějšímu přístupu už si od svých dětí nemusí držet emocionální odstup. Jednoduše řečeno – už si nedělají tak velké starosti o tom, co si o nich kdo pomyslí,“ vysvětluje výše jmenovaný odborník.

Co říkáte na tak jednoduché vysvětlení složité rodinné situace? Každopádně, pokud tohle myšlení „moderním tatínkům“ nějakou chvíli vydrží, tak jedině dobře. Nebo v tom celém „čujete“ nějakou zradu?






Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Vláčný mazanec

(30 hlasů)

Míchaná vejce s chřestem

(8 hlasů)

Toast s gorgonzolou

(35 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden pro tebe přinese silný proud kreativní energie. Je to hned zkraje nového lunarického cyklu, který pro tebe znamená nové počátky, takže je to skvělý čas, abys začal(a) nové projekty nebo přivedl(a) nové nápady k životu. Nerad(a) opoutáv&a... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

197 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat