Pomozte dítěti překonat strach z lékaře

Zažíváte doma peklo, kdykoli se máte se svým dítkem vypravit byť na běžnou lékařskou prohlídku? Předvádí vaše batole v čekárně scény, za které by se nemusel stydět ani největší tragéd z divadla? Pomozte mu stres překonat!

Žádné dítě návštěvy lékaře nemiluje, některé jsou ovšem z „toho člověka v bílém plášti“ k smrti vystrašené. Pokud je to případ i vašeho potomka (nejčastěji batolete), máme pro vás pár tipů jak situaci zvládnout.

Buďte s ním

Občas se stane, že na prohlídku či očkování s dítětem vyšlete kvůli nedostatku času nebo neodkladné povinnosti například babičku nebo paní na hlídání. Ale pokud to jen trochu jde, doprovázejte k lékaři potomka vy. Rodič je pro něho největší jistota, a uvidí-li, že jsou máma či táta klidní, bude se cítit o něco bezpečněji.

Knihy, hry…

Zkuste dítěti již doma ukázat, že mít strach z lékaře je zbytečné. Určitě seženete knihu, kde se o návštěvě ordinace píše a která je určena právě pro děti. Čtěte ji potomkovi, povídejte si nad ilustracemi v ní. Můžete si rovněž vyzkoušet nějakou hru – kupte dětskou lékárničku, oblečte se do bílého a hrajte si s dítětem na lékaře a pacienta. Ukažte mu, jak se mu bude lékař dívat do krku, jak ho bude poslouchat apod. A pak si třeba role vyměňte. Ukažte mu, že i návštěva ordinace může být hra a není se čeho bát.

Uklidňujte

Uklidnit vystrašené dítě dá práci. Vyhněte se ale větám typu „Nebreč!“, „Neboj se.“ nebo „Injekce nebolí!“. Příliš totiž nepomohou a už vůbec nezaženou obavy, které váš potomek má. Spíš mu dejte najevo, že víte, že strach má, ale ujistěte ho, že mu nikdo nebude zbytečně ubližovat a že budete celou dobu s ním. Spousta dětí se bojí především v případě, když má být očkováno. Nikdy mu ale neříkejte, že žádnou injekci nedostane, jen abyste se vyhnuli plačtivým scénám v čekárně a ordinaci. Spíš se mu snažte vysvětlit, proč očkování potřebuje.

Oblíbená hračka

Nechte dítě, ať si do ordinace vezme oblíbenou hračku. Pomůže mu uklidnit se – a pokud se bude například dítko příliš vzpouzet, můžete mu na plyšákovi ukázat, co mu bude lékař dělat. Uvidí-li, že se hračce nic nestalo, nebude mít takový strach.

Chvalte, chvalte, chvalte

Rozhodující je nejen to, jak se zachováte před návštěvou lékaře, ale i poté. Dejte dítěti najevo, že bylo statečné, že jste na něho pyšní a že se třeba už nemůžete dočkat, až o tom budete vyprávět tatínkovi/mamince a dalším (a skutečně to pak udělejte). Proberte s dítkem návštěvu znovu a zaměřte se na pozitivní chvíle (dostalo od lékaře obrázek, sestřička ho konejšila, vidělo spoustu nových věcí apod.). Zkrátka mu dejte pocit, že se nebude muset už nikdy bát.
TIP Bety: Potřebujete radu pediatra? Poraďte se ZDARMA s naší dětskou lékařkou MUDr. Adrianou Jiřičkovou! Zeptat se jí můžete i na to, jak pečovat o nemocné dítě nebo jak připravit pro vaše miminko nejvhodnější stravu.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden pro tebe přinese silný proud kreativní energie. Je to hned zkraje nového lunarického cyklu, který pro tebe znamená nové počátky, takže je to skvělý čas, abys začal(a) nové projekty nebo přivedl(a) nové nápady k životu. Nerad(a) opoutáv&a... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

4 Příspěvků
Poslední příspěvek 22:30
17 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:58
162 Příspěvků
Poslední příspěvek 20:57

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat