Domácí práce pro děti. Co zvládnou v určitém věku

05.09.2018 | Děti a rodina

Máte strach, že si vaše ratolest ublíží, když ji necháte mýt nádobí nebo raději děláte vše místo nich, protože máte dojem, že jsou vaše děti ještě moc malé, než aby zvládly pověsit prádlo nebo vyluxovat podlahu? Možná budete překvapeni, co všechno děti v určitém věku dovedou.

2–3 roky

Děti ve věku dvou až tří let zvládnou více úkolů, než byste čekali. Měly by umět uklidit své rozházené hračky do krabice, odnést špinavé prádlo do pračky, vyhodit odpadky do koše nebo utřít stolek. Některé z nich už umějí rozeznat příbory a mohou je třídit.

4–5 let

Děti mezi čtvrtým a pátým rokem mohou nakrmit vašeho domácího mazlíčka, stírat vylitou tekutinu, ale také složitější činnosti, jako například ustlat postel, uklidit svůj pokojíček, zalít květiny, utřít nádobí nebo si připravit jednoduchou svačinku.

6–7 let

Děti ve věku mezi šestým a sedmým rokem udělají velké pokroky a zvládnou již takové práce jako vynesení odpadků, vytření podlahy, poskládání ručníků, shrabání listí na zahradě nebo oškrábání zeleniny k obědu.

8–9 let

Dítě v tomto věku může mít za úkol pravidelné plnění a zapnutí myčky nebo pračky, venčení psa, utírání prachu, vysávání podlahy, povlékání postele, nebo dokonce pověšení vypraného prádla. U takto starých dětí jsou motorické dovednosti již téměř na úrovni dospělého.

10–11 let

Mezi desátým a jedenáctým rokem jsou schopné děti ovládat šití, holčičky dokonce i na stroji, některé dokonce umějí uvařit jednodušší jídla. Jsou schopny posekat zahradu nebo vyčistit koupelnu a umýt nádobí.

12 let

Od dvanáctého roku jsou děti motoricky vyvinuté natolik, že schopnost něco udělat tkví především v tom, že mu jen ukážete, co má dělat. Dále už vás nepotřebuje. Může tedy samostatně stříhat keře na zahradě, chodit nakupovat podle seznamu, žehlit prádlo, mýt okna nebo pohlídat mladšího sourozence.






Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta s našlehanou ricottou

(21 hlasů)

Domácí granola

(2 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden pro tebe přinese silný proud kreativní energie. Je to hned zkraje nového lunarického cyklu, který pro tebe znamená nové počátky, takže je to skvělý čas, abys začal(a) nové projekty nebo přivedl(a) nové nápady k životu. Nerad(a) opoutáv&a... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

197 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat