Děti depresivních rodičů častěji selhávají ve vztazích s kamarády

Rodiče mají vliv na tvorbu přátelských vztahů svých dětí, aniž se do tohoto procesu jakkoli aktivně zapojují. Podle psychologů z Finska a Floridy působí na přátelství dětí rodiče nepřímo svým psychickým stavem. Potomci rodičů trpících depresemi dvakrát častěji selhávají a ukončují předčasně kamarádství s vrstevníky.

Tým z Univerzity v Jyväskylä s kolegy z Floridy sledoval tři hlavní faktory: hlídání chování (nastavování večerky a monitoring aktivit během dne), psychologickou kontrolu (pocit viny a zostuzování) a konečně vřelost a citovost rodičů vůči dítěti.

Vřelost a láska

Po zhodnocení rodičovských stylů pak došla řada na hodnocení kamarádských vztahů u dětí, a to jak v kvalitě, tak délce trávní.

Podle očekávání rodiče, kteří projevují dětem vřelost a city, jim dávají velmi dobré vlastnosti pro utváření přátelských vztahů. Tyto děti jsou oblíbenější a mají více přátel. Ale neovlivňuje to nijak délku trvání jednotlivých přátelských vztahů.

Konec přátelství kvůli rodičům?

„Vřelost a citovost rodičů nemá velký vliv na délku trvání vztahů. Co ji ale ovlivňuje rozhodně, jsou negativní vlastností rodičů… Depresivní rodiče a také ti, kteří dítě ovládají psychologicky tvoří afektivní klima, které má negativní vliv na dětskou psychickou pohodu, což se odráží v jejich společenských vztazích,“ tvrdí doktor Brett Laursen.

Dětem s depresivními rodiči končí kamarádství předčasně až dvakrát častěji. Tito rodiče stejně jako rodiče vyvíjející na dítě psychologický tlak v tom, že je ovládají pomocí pocitů viny a hanby, nepředávají svým potomkům dovednosti potřebné pro dobré sociální vztahy.






Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Vanilkové vafle

(40 hlasů)

Srdíčkový koláč

(30 hlasů)

Frittata s rajčaty

(12 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden pro tebe přinese silný proud kreativní energie. Je to hned zkraje nového lunarického cyklu, který pro tebe znamená nové počátky, takže je to skvělý čas, abys začal(a) nové projekty nebo přivedl(a) nové nápady k životu. Nerad(a) opoutáv&a... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

197 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat