Polámal se mraveneček aneb Nejčastější porodní zranění novorozenců

25.09.2018 | Děti a rodina

Každý porod probíhá jinak, a i když zdá být jeho průběh hladký, může se stát, že po narození miminko pláče a pláče a vy nemůžete zjistit proč. Zlomeniny novorozenců nejsou ničím výjimečným, ale je důležité je odhalit včas a situaci řešit, aby se předešlo případným komplikacím při srůstání.

Buďte klidní

Nejen zlomeniny patří mezi častá poranění miminek, která vznikají v průběhu porodu. Často se setkáváme i s podlitinami a různými výrony, které vznikají vlivem kontrakcí, jež miminko stlačují, rotaci, tlaku, kterým na dítě působí rodička a tahu, s jehož pomocí lékaři miminku pomáhají na svět.

Modřiny a otoky jsou nejspíše nejčastějším poraněním, která lze na čerstvě narozeném miminku shledat. Drobné krevní výrony lze najít zejména na hlavičce, která je vystavena nejsilnějšímu tlaku. Tyto modřinky a podlitiny nemusíte nijak řešit, často se samy vstřebají do několika dnů.

Co se týče hlavičky, můžete se také setkat s tím, že má po porodu miminko hlavičku šišatou a může mít i boule. Tyto otoky jsou také běžné a nemusíte mít starosti, že se nesrovnají. Je ale důležité, aby lékaři veškeré boule a odchylky prohlédli a přesvědčili se, že jde skutečně jen o otok.
Tím, jak je miminko stlačováno v průběhu porodu, může dojít ke krvácení do pod spojivku oka. Se stejným poraněním se můžeme setkat i u samotných rodiček, které ve snaze vytlačit dítě z dělohy, soustředí více tlaku do hlavy a očí. Očička, která jsou podlita krví, vypadají děsivě, ale věřte, že se do pár dnů všechno vrátí k normálu.

Kdy to řešit?

Výše uvedená poranění jsou více či méně estetická a nemusíte mít strach, že by měla negativní vliv na vývoj dítěte. Pokud však shledáte, že miminko po porodu stáčí hlavičku stále na jednu stranu a při snaze mu ji otočit pláče, mějte se na pozoru! Někdy může dojít ke krvácení do svalu a ten je vlastně v permanentní křeči. Pokud nedojde k rehabilitaci, hrozí trvalé stažení svalu a deformace hlavičky.

Další poměrně častou a ne příliš nebezpečnou záležitostí je zlomenina klíční kosti. I přesto, že se nejedná o nic nebezpečného, je třeba zlomeninu včas odhalit a ručičku mírně fixovat, aby se omezil její pohyb. Jsou případy, kdy neléčená zlomenina klíční kosti nesrostla správně a hybnost ruky v dalším vývoji byla omezena natolik, že dítě nebylo schopno zvednout ruku nad hlavu.

Máte podezření? Nechte dítě vyšetřit, třeba i několikrát

Lékaři jsou sice schopni odhalit mnohá poranění a choroby, ale matka věci vidí zase z jiného úhlu. Mnohdy to, co doktoři přehlédnou, odhalí právě rodič. Kromě toho, že je s dítětem celý den a má možnost ho sledovat, maminky tak nějak vycítí, že je s miminkem něco v nepořádku. Pokud máte dojem, že se vás to týká, neváhejte a nechte dítě vyšetřit. Nenechte se odbýt, máte právo na to, aby vaše miminko bylo vždy řádně zkontrolováno, pokud máte pochybnosti o jeho zdravotním stavu.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Nový horoskop Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek 9:29
13 Příspěvků
Poslední příspěvek 9:26
15 Příspěvků
Poslední příspěvek 9:21

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat