Batolata sdílejí s opicemi přes devadesát procent svých gest

K tomu, aby bylo nemožné popřít naše příbuzenství s opicemi, není třeba analýza DNA. Stačí se podívat na chování lidských batolat a mladých šimpanzů. Jejich chování a gesta jsou totiž z šestadevadesáti procent naprosto shodná. Potvrdili to teď vývojoví psychologové z Německa a Skotska.

Lidé umějí na rozdíl od ostatních velkých primátů hovořit. Ale než se naučí mluvit a dorozumívat s rodiči řečí, používají ke komunikaci stejná gesta jako gorily a šimpanzi.

Děti jako malé opičky?

Podle týmu psychologů ze Skotska a Německa používají jedno až dvouleté děti dvaapadesát různých gest, přičemž padesát z nich používají i šimpanzi a gorily.

„Divocí šimpanzi, gorily, bonobové a orangutani používají ke komunikaci každodenních potřeb gesta, ale dodnes nám v této řadě chyběl jeden lidoop – člověk. K analýze gest jsme použili stejný přístup u mladých šimpanzů i dětí, což bylo naprosto správné, protože děti jsou jen malé opice,“ tvrdí doktorka Catherine Hobaiter z University of St Andrews.

Přitom její tým, který srovnával chování mladých šimpanzů z Ugandy s chováním dětí z ugandských a německých rodin, očekával shodu v gestikulaci v mnohem menší míře.

„Byli jsme ohromeni, když jsme zjistili, kolik opičích gest používají děti,“ svěřila doktorka Hobaiter v rozhovoru pro deník The Telegraph.

Unikátní mávání

Ale tým také odhalil některé výrazné rozdíly. Třeba děti používají ukazování prstem daleko častěji než mladí šimpanzi, a třeba mávání na pozdrav je unikátní chování, které žádní jiní primáti neznají a toto gesto ani nechápou.

„Protože šimpanzi a lidé sdíleli společného předka před pěti až šesti miliony let, chtěli jsme vědět, zda naše evoluční dějiny komunikace odrážejí nějak vývoj člověka. Ačkoli si lidé vytvořili jazyk, zdá se, že stále chápeme také toto dědictví gest pocházejících z pravěkých dob a že tato gesta nadále hrají významnou roli v komunikaci do doby, než se člověk naučí řádně mluvit,“ dodala hlavní autorka výzkumu doktorka Verena Kersken z Univerzity v Göttingenu.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek 12:56
3 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
5 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat