Antibakteriální prostředky poškozují střevní bakterie a způsobují obezitu u dětí

Kanadští vědci zřejmě vědí, proč děti vyrůstající ve sterilně čisté domácnosti častěji trpí obezitou, ekzémy a autoimunitními poruchami. Mohou za to právě syntetické antibakteriální látky v čisticích prostředcích. Syntetická dezinfekce a detergenty totiž poškozují bakterie ve střevech dětí a negativně ovlivňují jejich zdraví. Pokud vyrůstají v takové domácnosti od narození, dvakrát častěji mají nadváhu už ve třech letech věku. Přírodní čisticí přípravky na bázi octa a jedlé sody takové účinky na zdraví střev a obezitu dětí nemají.

Vědci z Alberty vyšetřili 757 dětí, stanovili u nich skladbu střevní mikroflóry, BMI a obsah tuků v těle. U rodičů pak zjišťovali, jak často a kolik přípravků v domácnosti používají.

Střevní mikroflóra a imunita

A z analýzy jasně vyšlo, že čím více syntetických antibakteriálních čisticích přípravků rodiče používali a čím častěji, tím horší byla skladba střevní mikroflóry u dítěte a tím častěji bylo obézní.

Syntetické čisticí prostředky způsobují převahu střevních bakterií z čeledi Lachnospiraceae a dále rodu Ruminococcus. Naopak snižují počet bakterií rodu Haemophilus a Clostridium, které hrají významnou roli při stimulaci imunity a trávení. Tato skladba střevní mikroflóry je typická pro osoby s ekzémy a diabetem.

Nic se nesmí přehánět, ani čistota

„Ve srovnání s tím ekologické a přírodní přípravky nijak nesouvisely s negativní skladbou mikroflóry ani obezitou dítěte,“ tvrdí autoři z University of Alberta.

Není to první výzkum, který prokázal, že sterilně čistá domácnost malým dětem víc škodí než prospívá. Rodiče pod vlivem klamavé reklamy mají pocit, že je lepší se zbavit všech bakterií v domácnosti a připravit pro dítě sterilní prostředí. Jenže bakterie jsou pro náš život nezbytné a bez jejich působení na organismus ihned od narození dochází k poškození vývoje a zdraví člověka.

„Antibakteriální čisticí přípravy mohou změnit mikrobiom dítěte a zvýšit u něj riziko obezity,“ tvrdí autoři z Alberty.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Pečený losos s chřestem

(1 hlasů)

Brokolicové karbanátky

(1 hlasů)

Smažená vepřová játra

(2 hlasů)

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden pro tebe přinese silný proud kreativní energie. Je to hned zkraje nového lunarického cyklu, který pro tebe znamená nové počátky, takže je to skvělý čas, abys začal(a) nové projekty nebo přivedl(a) nové nápady k životu. Nerad(a) opoutáv&a... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
5 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
20 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat