Se školou začaly i první dětské virózy. Jak posílit imunitu nejmenších

Děti jsou denně vystaveny určitému počtu zárodků a virů. Postupem času imunitní systém ratolestí sílí, ovšem existují určité návyky, které jim v tomto procesu mohou pomoci. Jaké? Připravte se na období nachlazení a chřipek!

Posilování imunitního systému vašeho dítěte je nejlepší obranou proti všemožným bakteriím, se kterými přijde do kontaktu. Co v tomhle směru jakožto rodič můžete udělat?

Vyvážená strava

Existuje mnoho důvodů, proč byste měli zajistit, aby vaše dítě jedlo zdravou a vyváženou stravu. Potraviny nabité konzervačními látkami, neznámými přísadami a cukrem vedou k problémům s trávením a zánětům. To, co vaše dítě jí, může bránit funkcím imunitnímu systému, a proto byste měli dohlédnout, aby vaše ratolest konzumovala dobroty s následujícími položkami.

Probiotika a prebiotika

Jsou nezbytná k podpoře růstu zdravých bakterií nacházejících se ve střevě dítěte. Chrání před škodlivými bakteriemi a viry. Probiotika hledejte v mléčných výrobcích (jogurty, zakysané mléčné výrobky, jogurtové nápoje), prebiotika v banánech, rajčatech, česneku, cibuli či celozrnných potravinách.

Železo

Nedostatek správného množství železa může vést k problémům s kognitivním vývojem a oslabeným imunitním systémem. K nejlepším potravinám bohatým na železo patří červené maso, fazole nebo ořechy.

Zinek

Zinek pomáhá vytvářet nové buňky v těle a enzymy, které podporují imunitní systém. Jeho domovem je maso, mléko, sýry a obiloviny.

Vitamin D

Vitamin D podporuje imunitní systém ve správném fungování a také chrání před infekcemi. Zatímco slunce je nejefektivnější „dodavatel“ tohoto vitaminu, abyste zvýšili jeho příjem, podávejte svému dítěti lososa, makrelu, vejce a obohacené obiloviny.

Vitamin C

Vitamin C je přirozený antioxidant, který pomáhá chránit buňky v těle vašeho dítěte. Potraviny, které jsou bohaté na vitamin C, zahrnují papriku, brokolici, sladké brambory a kiwi.

Vitamin A

Vitamin A spouští reakci protilátek a varuje imunitní buňky, aby fungovaly. Hledat jej můžete ve vejcích, jogurtech, organickém ovoci a zelenině, mangu a tmavé listové zelenině (třeba špenátu). Strava ale není to jediné, co na posilování imunity zabírá.

Důležité maličkosti

Každé dítě potřebuje dostatečně spát. (Spánková deprivace oslabuje imunitní systém.) Vhodné je i cvičení a dodržování hygieny. Učte své dítě důkladně si mýt ruce, zvláště před jídlem, po hraní s ostatními, po použití toalety a při příchodu domů ze školy.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden pro tebe přinese silný proud kreativní energie. Je to hned zkraje nového lunarického cyklu, který pro tebe znamená nové počátky, takže je to skvělý čas, abys začal(a) nové projekty nebo přivedl(a) nové nápady k životu. Nerad(a) opoutáv&a... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

10 Příspěvků
Poslední příspěvek 10:00
2 Příspěvků
Poslední příspěvek 9:58
9 Příspěvků
Poslední příspěvek 9:32

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat