Dovolte dětem skákat v loužích a lézt po stromech. Je to důležitější, než myslíte

02.10.2018 | Děti a rodina

Drtivá většina rodičů se snaží uchránit svoje děti od špíny a bacilů a sebe od zbytečné práce v podobě praní, žehlení atp. Skutečně málokterý rodič sám navede své dítko, aby skákalo v loužích, vylezlo na nejbližší strom, skákalo přes plot nebo se patlalo v bahně. Přitom je to pro jejich vývoj skutečně důležité. A pro vás také.

Víte proč?

Protilátky

Ač se to zdá zvláštní, lékaři doporučují, aby se dítě nenacházelo stále ve sterilním prostředí a nesnažili jsme se věci, se kterými přijde do kontaktu neustále čistit a dezinfikovat. Je nutné, aby si dítě kontaktem s bakteriemi a viry vytvořilo účinné protilátky a na to jsou hry na pískovišti, vaření z bláta a podobné aktivity jako stvořené.

Zdatnost

Když ho necháte lézt po stromech a chodit po zídkách jako po kladině, rozvíjíte tím jeho fyzickou zdatnost. Navíc mu postupem času začnete čím dál, tím více věřit a přestanete za ním zoufale běhat v očekávání, kdy upadne na zem. Prospěje to tedy i vám. Naučí vás to vnitřnímu klidu a dítě posílí a naučí se pracovat se svým tělem.

Houževnatost

Děti, které se často věnují aktivitám, které mohou být trochu nebezpečné, často přijdou k nějaké té oděrce. Jenže čím vícekrát se s nějakým úrazem setkají, tím méně, je celá situace rozhodí. S největší pravděpodobností ho plakat pro odřené koleno nebo naražený loket, vůbec neuvidíte.

Otužilost

Běhat v dešti jen tak v tričku nebo skákat kalužemi, či se koupat ve studeném potoce je zaprvé legrace a zadruhé mají tyto činnosti velký vliv na naši imunitu. Pokud je dítě otužilé, je menší pravděpodobnost nachlazení. Také to ale svým dětem zakazujete, aby se nenachladily? Zamyslete se, proč si lidé dávají studenou sprchu. A při průtrží mračen to máte zadarmo. Navíc ze sebe děti smyjí všechno to „dovolené“ bláto.

Benefit pro rodiče

Pokud se naučíte žít s tím, že jsou vaše děti přirozeně zvědavé a dovolíte jim vykonávat podobné činnosti, rozhodně to prospěje vám všem. Naučíte se nebýt tak ochranitelští, nebudete žít v neustálém strachu, co se dítěti stane, a poznáte, že na špinavé ruce se neumírá.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat