Zdravé dobroty, které budou chutnat i těm největším mlsounům

10.10.2018 | Děti a rodina

„Nevím, co mám dělat, on/ona mi prostě do pusy nic zdravého nevezme!“ Také si lámete hlavu nad tím, jak do svého potomka dostat alespoň nějaké zdravé potraviny bez nezbytných scén okolo? Zkuste jej naučit jíst následující pochoutky.

Celozrnné (cokoli)

Upřímně řečeno, dostat do dětí celozrnný rohlík namísto tolik oblíbeného bílého je občas docela výzva… A to samé platí třeba o rýži a dalších zdravých celozrnných potravinách. Přitom díky nim by se do dětského organismu dostala kvalitní vláknina a řada minerálů. Zkuste proto alespoň naučit děti na celozrnné cereálie (většinou obsahují hodně cukru, tak už je dětem nepřislazujte) a při pečení nahraďte polovinu množství klasické bílé mouky moukou celozrnnou. Postupně zkoušejte do jídelníčku přidávat i další celozrnné potraviny.

Med

Spousta dětí odmítá pít čaje apod., pokud nejsou slazené. Jenže cukr není potravina, jíž by se mělo vaše dítě dopovat… Zkuste jej proto nahradit medem (kupujte jej nejlépe od osvědčeného včelaře). A slaďte jím nejen nápoje, ale třeba i jogurty, používejte jej na pečení (tam můžete medem nahradit až půlku dávky cukru). Med je bohatý na důležité vitaminy a minerály, zatímco cukr představuje pouze prázdné kalorie, které našemu (a dětskému zvláště) organismu rozhodně neprospívají…

Ořechy

S ořechy začněte až u starších dětí, když budete mít jistotu, že je umějí pořádně rozkousat a nebude hrozit udušení. A také pozor na alergie. Nicméně pokud neexistuje důvod, proč by váš předškolák nemohl oříšky konzumovat, využijte toho! Jsou plné vitaminů a minerálů, antioxidantů a také omega-3 mastných kyselin. K tomu díky nim dětem dodáte kvalitní bílkoviny, které tolik potřebují v období růstu. Mimochodem, v případě potřeby můžete ořechy „propašovat“ do nejrůznějších buchet či koláčů – nahradit se jimi dá až polovina množství mouky!

Špenát

Málokteré dítko je hned od začátku jeho fanouškem. Ale zkuste mu pustit pár dílů Pepka námořníka a uvidíte, jak změní názor! Špenát je totiž velmi zdravý – antioxidanty v něm obsažené působí v dětském organismu na spoustu procesů a podílejí se například na vývoji zraku, kostí, zdravém zažívání, ale i pokožce…

Jahody, maliny, borůvky, ostružiny…

Bobulovité ovoce je pro děti ideální. Dobře se jim konzumuje (hodí se tak akorát do pusy), navíc je samo o sobě slaďoučké, takže se hodí i k mlsání. A kromě toho obsahuje spoustu vitaminů, minerálů a antioxidantů! Přimíchat se dá navíc třeba do již zmíněných cereálií nebo jogurtu.

Jogurt

A když už jsme nakousli jogurt, ještě u něj zůstaňme. Bohužel, spousta jogurtů s nálepkou „pro děti“ je plná cukrů, barviv, konzervantů a dalších zbytečností (a především prázdných kalorií). Proto se vyplatí kupovat dětem poctivé bílé jogurty bez jakýchkoli aditiv a dochucovat jim je. Kromě ovoce se k tomu hodí i med nebo oříšky. Tak svým potomkům poskytnete opravdu zdravou svačinu.

Tmavá čokoláda

Je jen málo dětí, které by čokoládu nemilovaly! Ovšem čokoládové výrobky, jež jim kupujeme, mají často s opravdovou čokoládou jen málo společného a nijak jim neprospívají. Naproti tomu kvalitní hořká čokoláda poskytuje organismu spoustu potřebných antioxidantů. A co je její další výhodou, díky bohaté chuti jí vaše dítko nespořádá tolik.





Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden pro tebe přinese silný proud kreativní energie. Je to hned zkraje nového lunarického cyklu, který pro tebe znamená nové počátky, takže je to skvělý čas, abys začal(a) nové projekty nebo přivedl(a) nové nápady k životu. Nerad(a) opoutáv&a... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat