Bio potraviny. Opravdu má smysl je dětem kupovat?

23.10.2018 | Děti a rodina

Konzumace produktů z ekologického zemědělství má skutečně smysl. Nejen proto, že člověk se vyhne toxickým pesticidům, které můžou vyvolávat rakovinu a narušovat plodnost, hormonální systém a celkové zdraví člověka, ale především proto, že potraviny produkované ekologicky obsahují více živin.

Platí to u masa, mléka i zeleniny. Prokázali to v rozsáhlém výzkumu vědci z Newcastlu.

Více živin, méně pesticidů

Bio mléko a maso obsahuje více klíčových živin pro zdraví srdce, mozku a imunitního systému než stejné produkty z konvenční produkce. Takže ekologicky produkované maso a mléko je výživnější, menší porce dodá tělu víc pro zdraví nezbytných nutrientů. A navíc obsahuje méně škodlivých látek.

Vědci z Newcastle University tvrdí, že také ekologicky produkovaná zelenina je podstatně zdravější a obsahuje více antioxidantů. Ale především neobsahuje rezidua pesticidů. A děti konzumující bio mléko a bio zeleninu netrpí tolik ekzémy a kožními potížemi jako děti konzumující konvenční produkci.

Vědci z Newcastlu provedli nejrozsáhlejší analýzu 196 studií srovnávajících bio mléko vs. konvenční mléko a sedmašedesát studií zabývajících se srovnáním bio masa vs. konvenční produkce masa.

„Naše studie naznačuje, že přechod k bio produkci by mohl vést k zlepšení příjmu důležitých živin včetně omega-3 mastných kyselin,“ tvrdí profesor Chris Seal z Newcastle University.

Tři důvody pro nákup

Jeho studie byla kriticky zhodnocena odborníky z jiných pracovišť a jako vědecky průkazná otištěna v odborném časopise British Journal of Nutrition.

Tým profesora Seala před dvěma roky dokázal, že bio zelenina obsahuje více antioxidantů než konvenčně pěstovaná zelenina. Ale navíc neobsahuje rezidua pesticidů.

„Lidé se rozhodují pro nákup bio mléka a masa ze tří hlavních důvodů: lepší podmínky pro život zvířat, pozitivní vliv ekologického zemědělství na přírodní prostředí a zdravotní účinky. Ale méně se ví o vlivu nutriční hodnoty… venku chovaný skot krmený trávou produkuje mléko a maso s vyšším obsahem žádoucích omega-3 mastných kyselin a nižším obsahem nasycených tuků, které zdraví škodí,“ dodal vedoucí výzkumného týmu profesor Carlo Leifert z Newcastlu.





Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden pro tebe přinese silný proud kreativní energie. Je to hned zkraje nového lunarického cyklu, který pro tebe znamená nové počátky, takže je to skvělý čas, abys začal(a) nové projekty nebo přivedl(a) nové nápady k životu. Nerad(a) opoutáv&a... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat