Potíže s kojením? Co za nimi stojí a jak je účinně řešit

14.11.2018 | Děti a rodina

Zejména prvorodičky se často potýkají s potížemi, kdy miminko odmítá pít nebo maminku trápí nedostatek mléka. Jaké jsou nejčastější problémy, které kojící matky trápí a jak je řešit?

Nedostatek mléka

Někdy se stane, že tvorba mléka je po porodu pomalejší. Stává se tomu ve větší míře u porodů císařským řezem, kde neprobíhá hormonální proces v takové míře, jako je tomu u porodu přirozeného. Někdy se nevytvoří mléko vůbec nebo je ho méně, než by bylo potřeba. Po poradě s dětským lékařem je vhodné dítě přikrmovat, aby neztrácelo na váze, ale je třeba miminko často přikládat, aby se tvorba mléka podpořila. Vhodné je také více pít. Tvorba mléka je totiž také závislá na obsahu tekutin v matčině těle. Pokud máte nedostatečný příjem tekutin, nejspíše se mléka bude tvořit málo.

Nechce sát

Aby miminko mohlo plnohodnotně sát z matčina prsu, je nutné, aby mělo doširoka otevřená ústa a bradavka s celým dvorcem byla zasunuta co nejhlouběji. Jestliže miminko odmítá sát nebo se přisává špatně, kojení je bez efektu a může být i bolestivé. Můžete miminku nabídnout dudlík nebo svůj prst a podporovat jeho sací reflex. Tyto potíže většinou odbouráte s pomocí zkušeného personálu už v porodnici.

Špatný tvar bradavek

Některé ženy mají příliš ploché nebo vpáčené bradavky a dítě není pak schopné se přisát. Prodávají se však speciální formovače, které nosíte v prádle a ty napomáhají správnému vytvarování. Koupit lze také speciální podtlakové pumpičky, které pomohou vpáčenou bradavku vysunout ze dvorce. Pokud ani přesto nedokáže dítě bradavku uchopit, lze použít kojící kloboučky, které se při kojení přiloží na prs a dítě saje přes ně.

Odstříkávání

Někdy je problémem příliš přeplněný prs, který je tvrdý a nepoddajný a pro dítě špatně uchopitelný. Pokud cítíte, že jsou před kojením vaše prsa příliš nalitá, je vhodné nejprve odstříkat část mléka, aby byl prs měkčí. Odstříkávání se také doporučuje v případě, že miminko přikrmujete. Pokud totiž neuvolníte místo odstříkáním mléka, nové se bude tvořit o to méně. Abyste předešly zastavení laktace, pořiďte si odsávačku, která vám v průběhu přikrmování pomůže tvorbu mléka udržet nebo vám uleví při přílišném nalité. Je to také skvělý způsob, jak mléko odsát a následně zamrazit pro případ, že nebudete v dosahu, abyste miminko nakojila.

Bolestivé bradavky

Špatné přikládání miminka může vaše bradavky poškodit natolik, že nebudete schopná kojit. Nejčastěji se na nich tvoří malé prasklinky, které nepříjemně bolí a snadno přijdete k infekci nebo zánětu. Je proto důležité, aby se dítě přikládalo správným způsobem a být opatrná v případě používání odsávačky. Důležité také je, abyste udržovala bradavky čisté a v suchu. Často měňte tampony v podprsence a po koupání prsa pečlivě vysušte.

Mastitida

Mastitida je zánět prsu, způsobený městnáním mléka. Prsy jsou horké, přeplněné a nesnesitelně bolí. Palčivou bolest můžete zahnat obkladem z tvarohu, přikládáním studených obkladů nebo i zelnými listy, vloženými do podprsenky. Pokud prsa ještě nejsou v zánětu, vyzkoušejte střídání teplé a studené sprchy a jemné masáže, které přebytečné mléko uvolní. Nikdy však nevyčkávejte příliš dlouho. Pokud potíže neustoupí do několika dnů nebo se přidají teploty, rozhodně vyrazte k lékaři.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

194 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:56
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 11:01
7 Příspěvků
Poslední příspěvek 9:54

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat