Varování pro špindíry. Pořádkumilovné děti se dožívají vyššího věku

Nepořádnost a tendence k toleranci špíny u dospívající mládeže může předpovědět délku jejího života. Tvrdí to vědci z New Yorku, podle nichž totiž takový přístup k životu souvisí s hrošími zdravotními a společenskými návyky. Z analýzy života šestadvaceti tisíc středoškoláků vyplývá, že jedinci tolerantní k nepořádku se dožívají kratšího života.

Nezralost a impulzivita a naopak vyzrálost, empatie a pořádkumilovnost u středoškoláků silně předpovídají, jak si tito mladí lidé povedou v životě a zda si budou dlouze užívat důchodového věku.

Od mládí do důchodu

Vyplývá to z analýzy života 26 845 středoškoláků v rámci projektu Talent. Ten v šedesátých letech mapoval studenty pěti procent středních škol v USA. Testoval u nich rysy osobnosti se záměrem sledovat, jak tyto vlastnosti ovlivní jejich život od mládí do důchodového věku.

Autory tehdy zajímala klidnost povahy, citlivost vůči emocím druhých, impulzivita v chování, tendence k vůdcovství, energetické dispozice, pořádkumilovnost, společenskost, kulturnost a zralost.

Pozor na impulivní špindíry

Do analýzy výsledků byly započteny také příjmy a postavení či vzdělání rodičů. Přesto bez ohledu na tyto proměnné zůstal jasný vztah mezi klidností, pořádkumilovností, empatičností, kulturností a zralostí studentů a dlouhým zdravým životem.

Nejvyšší riziko předčasného úmrtí měli jedinci impulzivní, následováni těmi, jimž se lidově říká bordeláři a špindírové.

Nicméně podle autorů je slabinou výzkumu to, že nebyla zohledněna příčina smrti (typ choroby, sebevražda, zranění apod.), ale pouze délka dožitého života.






Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Vejce s bylinkovou solí

(26 hlasů)

Skvělá snídaně s jahodami

(20 hlasů)

Míchaná vejce s chřestem

(8 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden pro tebe přinese silný proud kreativní energie. Je to hned zkraje nového lunarického cyklu, který pro tebe znamená nové počátky, takže je to skvělý čas, abys začal(a) nové projekty nebo přivedl(a) nové nápady k životu. Nerad(a) opoutáv&a... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

197 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat