Porod z druhé strany. Jak se cítí miminko, které právě přichází na svět

16.12.2018 | Děti a rodina

O tom, jak se cítí matky i otcové při porodu, co všechno vás čeká a na co se připravit, se dočtete na každém rohu. Napadlo vás ale někdy, jak celý porod prožívá právě miminko?

Než to vypukne

Během první doby porodní se hlavička složitě pohybuje, aby se přizpůsobila různým rozměrům horní a dolní části pánve. Samo miminko nijak nepracuje, je posouváno a tlačeno silou děložních kontrakcí. Bradičku má skloněnou na hrudník, aby hlava kladla co nejmenší odpor. Hlavička přitom rotuje a délka rotace se přizpůsobuje postavení plodu.

Cesta ven

Je až neuvěřitelné, že ženské tělo dokáže protlačit na svět človíčka, který nezřídka váží i čtyři kila. Pravda je však taková, že hlavička dítěte je velmi poddajná a měkká. Při průchodu matčinými rodidly se lebeční kosti posunují, což usnadní průchod porodními cestami. Proto bývá hlavička po porodu lehce zdeformovaná, ale to se rychle upraví.

První nádech

Než se dítě narodí, jeho plíce jsou naplněny vodou, která napomáhá jejich zrání. Do té doby získává dítě kyslík pomocí placenty. Při průchodu porodními cestami je však voda vytlačena z plic ven a vytvoří se tak prostor pro první dávku kyslíku. Po přestřižení pupeční šňůry plíce plně přebírají funkci placenty a dítě začíná dýchat samo. První nádechy nejsou příjemné, Chladný vzduch, který dítě vdechne je řezavý a palčivý. Je to také jeden z důvodů, proč dítě po porodu začne plakat.

Je mi zima!

V těle matky je teploučko a dítě přichází na svět nahé a mokré. Přesto, že na porodním sále může být příjemná teplota, po teplotním skoku o nějakých 12 °C, musí začít pracovat štítná žláza, která po porodu miminka zajistí správnou regulaci teploty mimo maminčino bříško.

Aby však miminko nezmrzlo, musí zasáhnout i personál porodnice, který přitiskne miminko na tělo matky nebo jej zabalí do teplých přikrývek.

Co vidí a slyší?

S jistotou můžeme říct, že plod má poměrně dobře vyvinutý sluch už v momentě, kdy teprve roste v matčině děloze. Dítě v děloze dobře slyší mámin hlas i okolní dění, jen tyto zvuky vnímá tlumeně. Je však jisté, že svojí maminku po hlase pozná téměř stoprocentně. Aby taky ne, když ji slýchalo denně celých 9 měsíců.

Miminko po porodu vidí rozmazaně a dokáže zaostřit na pouhých 25 centimetrů. Protože to je ale vzdálenost tak akorát od prsu k obličeji maminky, dokáže po každodenním kojení snadno rozpoznat obličej své mámy.

Malý silák

Miminko vůbec není tak bezmocné, jak si mnozí myslí. Jeho schopnosti jsou neuvěřitelné. Po narození umí například výborně plavat, což s postupem času zapomíná. Také se po porodu dokáže doplazit k máminu prsu a najít zdroj potravy.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 17:27
307 Příspěvků
Poslední příspěvek 17:20
141 Příspěvků
Poslední příspěvek 17:16

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat