Babičky naše dětičky pěkně rozmazlují

Prarodiče zásadně mohou přispívat k obezitě svých vnoučat. A to svým neuvážlivým chováním. Pokud totiž dětem strkají sladkosti a dovolují jim nezdravé potraviny, podepisuje se to na jejich tělesné hmotnosti a kondici metabolismu. Prokazuje to studie ze Spojeného království. V rodinách, kde prarodiče často hlídají svá vnoučata, jsou děti častěji obézní.

Prarodiče mají tendenci vnoučata rozmazlovat a zahrnovat hojností sladkého. Tím jim ale neprospívají, naopak jim zkracují život a zadělávají na hromadu zdravotních potíží. Rodiče potomků, kteří jsou na pomoci prarodičů závislí, většinou nemají sílu s vlastními rodiči bojovat. Nechtějí se rozhádat, aby jim pak byla pomoc upírána.

Prarodiče sice hlídají často ochotně, ale nejsou už pohybově tolik aktivní, takže děti v jejich přítomnosti mají méně pohybu venku, častěji koukají do tabletů či na televizi. A navíc jsou zahrnovány kaloricky vydatnými nápoji a pokrmy.

„Prarodiče jistě vykonávají důležitou práci, když pomáhají při výchově, nechceme je kritizovat… Chtějí dělat to nejlepší pro svá vnoučata. Tak by jim ale neměli dávat sladkosti a různé kalorické potraviny. Přispívají tím k jejich obezitě a řadě civilizačních chorob,“ tvrdí doktorka Bai Li z University of Birmingham.

Vnoučata prospívají zdraví

Ovšem pobyt u babičky a dědečka neprospívá jen dětem (tedy odhlédneme-li od překrmování sladkostmi a jinými dobrotami), ale i samotným prarodičům. Třebaže si občas postěžují na vyčerpání z takové pomoci, zdá se, že se díky péči o vnoučata dožívají vyššího věku.

„Prarodiče, kteří pomáhají hlídat svá vnoučata, mají tendenci žít déle než senioři, kteří o vnoučata nepečují vůbec,“ tvrdí autoři výzkumu v odborném časopise Evolution and Human Behavior.

Vědci z Basileje sledovali pět set seniorů starších 70 let žijících v Berlíně po dobu deseti roků. U těch, kteří pečovali o vnoučata, byla průměrná délka dožití o tři roky vyšší než u těch, kteří se této aktivitě nevěnovali vůbec.

„Nemít vůbec žádný styk s vnoučaty může negativně ovlivnit zdraví prarodičů. Tento vztah by mohl být mechanismem hluboce zakořeněným v naší evoluční minulosti, kdy pomoc s výchovou dětí byla klíčová pro přežití lidského druhu,“ tvrdí doktorka Sonja Hilbrand z Basilejské univerzity.






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden pro tebe přinese silný proud kreativní energie. Je to hned zkraje nového lunarického cyklu, který pro tebe znamená nové počátky, takže je to skvělý čas, abys začal(a) nové projekty nebo přivedl(a) nové nápady k životu. Nerad(a) opoutáv&a... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat