Pumpičky na mateřské mléko přenášejí škodlivé bakterie

Ne každá maminka má dostatek mateřského mléka, a kromě náhradní výživy spoléhá na darované mléko těch žen, které ho mají nadbytek. Jenže odběr pomocí pumpičky a přenos kojeneckou lahví je zřejmě důvodem, proč takto živené děti častěji trpí astmatem. Pumpa a láhev jsou infikovány škodlivými bakteriemi.

Kojení přímo z prsu přenos škodlivých bakterií do úst a dýchacích cest dítěte brání. Jenže při odstřikování pomocí pumpy a uchovávání v lahvích mléko infikují škodlivé bakterie, které mohou vyvolat dětské astma. Prokázali to odborníci z kanadské Manitoby.

„Zvýšená kontaminace mateřského mléka možnými patogeny by mohla zvyšovat riziko infekce dýchacích cest kojence, zřejmě to vysvětluje, proč u kojenců krmených odstřikovaným mlékem pozorujeme častěji pediatrické astma,“ míní doktorka Shirin Moossavi z University of Manitoba ve Winnipegu.

Unikátní mikroflóra

Mateřské mléko obsahuje složitou mikroflóru bakterií, které jsou pro dítě důležité a vytvářejí v jeho zažívacím traktu zdravý mikrobiom, který podporuje imunitní systém. Naopak děti s oslabeným mikrobiomem častěji trpí alergiemi, astmatem a obezitou.

Ne každá matka si však může kojení dovolit a ne každá má dostatek mléka. Mnohé tak musejí spoléhat na umělé zdroje výživy, ať už je to mléko darované nebo se jedná o náhradní výživu z lékárny.

Pozor na kontaminaci

Vědci z Kanady zjistili, že při kojení z prsu nedochází ke kontaminaci mléka bakteriemi rodů Stenotrophomonas a Pseudomonadaceae, které jsou pro děti škodlivé a které ale napadají mléko odebírané pumpou a předávané dítěti lahví.

„Tato studie významně rozšiřuje naše chápání vlivu mateřského mléka na rozvoj mikroflóry ve střevech kojence a chápání toho, jak různé faktory kojení tohle ovlivňují,“ míní profesorka Meghan Azad z University of Manitoba.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Bramboráky

(1 hlasů)

Cibulačka

(1 hlasů)

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

V tomto týdnum budeš velmi aktivní a energický. Mars, tvůj vládce, k tobě pusobí silně a budou tě ovládat silné touhy a ambice. Zaměř se více na své cíle a věnuj se jim zcela vášnivě. Tvůj odhodlání a energie bude silná, takže pok... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

7 Příspěvků
Poslední příspěvek 12:08
16 Příspěvků
Poslední příspěvek 8:38
19 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat