Babička teď bude bydlet u nás. Jaké úpravy je nutné udělat v bytě

01.04.2019 | Děti a rodina

V životě někdy nastane situace, kdy starší členové rodiny zůstanou odkázáni na pomoc svých blízkých. S postupem věku tělo i mysl přestává sloužit tak dobře, jako tomu bylo dřív a nezbývá, než se ujmout role pečovatele. Pokud se vás tato situace týká, počítejte s tím, že budete muset uzpůsobit byt jinak, než tomu bylo dosud, abyste zajistili seniorovi bezpečný a pohodlný pohyb po domácnosti.

Koberce pryč

V první řadě je potřeba myslet na to, že nohy starého člověka mnohdy neslouží, ačkoli by chtěly, tak dobře jako kdysi. Pády jsou jednou z nejčastějších příčin úrazů starších osob a nezřídka za nimi stojí špatně zvolená podlahová krytina v bytě. Odstraňte proto všechny kusové koberce, a pokud je máte položeny celoplošně, dobře zajistěte přechody mezi místnostmi, aby se nikdy neodchlipovaly.

Pozor na nábytek

Veškerý nábytek v bytě by měl být stabilní, a pokud možno s oblými rohy. Samozřejmě, jen málokdo má možnost vyměnit vybavení bytu, proto ostré rohy zajistěte alespoň gumovými chrániči. Vyhněte se pojízdným židlím a stolkům a přednost dejte sedacím soupravám s výškou sedáku alespoň 45 centimetrů a pevnými opěrkami.

Všudypřítomná madla

Pomocná madla je vhodné instalovat především do blízkosti sprchového koutu nebo vany, která by měla být v ideálním případě vybavena sedátkem, ze kterého se bude staršímu člověku lépe zvedat. Další madlo by rozhodně nemělo chybět na toaletě a v blízkosti postele.

Povrchy jsou základ

Zapomínat byste neměli ani na protiskluzové povrchy do míst, kde hrozí uklouznutí. Lze pořídit pevnou nebo nalepovací předložku před vanu, protiskluzové nálepky do vany, sprchové vaničky či do předsíně na dlažbu, která bývá zejména v zimním období často mokrá.

Dostatek prostoru

Senioři často používají pro snazší pohyb různé pomůcky, jako jsou berle, chodítka či vozíčky. Na to je třeba při zařizování bytu, ve kterém má žít senior, myslet. Mezi místnostmi, kde se bude pohybovat, zajistěte dostatek volného prostoru pro bezpečný a pohodlný průchod bez nutnosti vyhýbání se překážkám.

Pohodlí v ložnici

Ani ložnice se neobejde bez úprav. Pro starší osoby s omezením pohybu je rozhodně vhodné pořídit vysokou postel, ideálně s polohovacím roštem, ze které se mu bude lépe vstávat. Starší osoby se v noci častěji budí s potřebou dojít si na toaletu. Pro tyto případy je na místě zvážit, zda by nebylo vhodnější přistavit k posteli nádobu, díky které nebudou muset chodit v noci potmě po bytě.

SOS tlačítko

Asi nikdo z pečujících nemá možnost být se seniorem 24 hodin denně. Z toho důvodu je dobré pořídit jednoduchý telefon s SOS tlačítkem, které v případě potřeby přivolá rychlou pomoc. Další možností je instalace alarmu s detekcí pádu, který vás upozorní, že je něco v nepořádku, zasláním sms na váš telefon.






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden pro tebe přinese silný proud kreativní energie. Je to hned zkraje nového lunarického cyklu, který pro tebe znamená nové počátky, takže je to skvělý čas, abys začal(a) nové projekty nebo přivedl(a) nové nápady k životu. Nerad(a) opoutáv&a... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat