Nechcete dítě vozit v kočárku? Víme, jak ho pohodlně nosit

09.04.2019 | Děti a rodina

Vynálezů k přenášení a převážení dětí je stále více druhů. Jak se v nich ale vyznat? Existují dvě skupiny rodičů, jedni z nich nedají dopustit na použití nosítka, které jim usnadňuje pohyb po městě či obchodě, navíc s možností volných rukou. Druzí tvrdí, že podobné vynálezy kazí dětem zdraví. Obě skupiny mají svým způsobem pravdu, pokud je však výběr správný, nemusíte se špatného vývinu obávat.

Nosítko nebo „visítko“

Nosítka jsou mezi rodiči nejrozšířenější alternativou. Nejspíš proto, že nejsou příliš drahé a lze je zakoupit jak ve verzi pro větší děti, tak pro úplné novorozence. Bohužel ne všechny typy jsou k přenášení dětí, tím spíše novorozenců, opravdu vhodné, přestože se výrobce zaručuje, že je jejich použití bezpečné. Mnoho z nich totiž nepodporuje správné držení těla a to jak v případě miminka tak mnohdy i rodiče. Popruhy u levných typů bývají nedostatečně široké, kapsa na miminko málo vyztužená a pruh látky, vedoucí mezi nožičkami dítěte bývá mnohdy tak úzký, že v nich dítě prakticky visí. Odtud příznačný název „visítko“. V případě častého používání podobných výrobků riskujete poškození kyčlí dítěte a zamezení správného krevního oběhu. Vás v nejlepším případě budou značně bolet záda.

Manduca

Dalším oblíbeným typem jsou manducy. Od klasických nosítek se liší zejména jednodušším upínáním, širokými a pohodlnými popruhy a rozšířeným sedem dítěte, kdy středová část podpírá nejen zadeček miminka, ale také jeho stehna až ke kolenům, čímž dítěti zaručuje zdravou a bezbolestnou pozici bez rizika tlaku na kyčelní klouby. Manducy jsou také na rozdíl od nosítek šité z přírodních materiálů, které oceníte zejména v letních měsících. Miminko se v nich nezapaří a nehrozí alergické reakce na syntetiku. Pořizovací cena se však pohybuje okolo tří tisíc korun.

Šátek

Stále vyhledávanější jsou také šátky. Jde o elastický pruh látky, nejčastěji bavlněného úpletu, o šíři cca jednoho metru a délce zhruba pěti metrů. Na rozdíl od ostatních typů nosítek vyžaduje technika uvazování trochu cviku. Jeho hlavní výhodou je však možnost použití od úplných novorozenců až do 25 kilogramů váhy dítěte. Nutno podotknout, že tolik dítě váží zhruba ve druhé třídě, takže je maximální váha, kterou šátek unese, víceméně bezpředmětná. Také je možné jej uvázat na mnoho způsobů. Dítě může v šátku ležet, sedět, můžete jej nosit jak na břiše, tak na zádech nebo na boku. Variabilita šátku je mnohem větší než u ostatních typů. Pořizovací cena začíná zhruba na tisíci korunách.

Krosna

Krosna je určená spíše starším dětem, které už umějí samostatně sedět, ideálně i chodit. Pro její vyšší hmotnost není příliš praktická do města, oproti tomu je skvělou možností, jak si užít rodinný výlet bez stížností na bolavé nožičky nebo tlačení kočárku obtížným terénem. Usazení dítěte však vyžaduje menší trénink, pokud nemáte při ruce někoho, kdo vám pomůže. Krosnu lze nosit pouze na zádech.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 17:27
307 Příspěvků
Poslední příspěvek 17:20
141 Příspěvků
Poslední příspěvek 17:16

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat