Vyrážka z tepla u dětí: Jak se jí zbavit?

Vyrážky, které jsou obvyklé hlavně u kojenců, často vymizí během několika dní. Jak se jich zbavit mnohem rychleji? Do zbraně povolejte ovesné vločky nebo okurku!

Střídání teplot či zapaření miminka v teplém oblečení dětské pokožce neprospívá. Miminku se může objevit vyrážka například za krkem, na hrudníku i jiných kožních záhybech, jako jsou stehna, podpaží a lokty. Tak zvaná „tepelná vyrážka“ je přitom jedním z nejčastějších druhů kožních problémů. Jedná se o stav kůže, který postihuje jak děti, tak i dospělé, a to v době, kdy se podnebí mění ze studeného na teplé a vlhké. Za hlavní příčinu se přitom považuje ucpávání pórů. Co v takovém případě dělat?

Studený obklad

Na postižené místo přiložte studený obklad nebo čistou utěrku namočenou ve studené vodě. Opakujte až třikrát denně. Proč to funguje? Studený obklad zklidňuje postižené oblasti, uvolňuje příznaky zánětu a rychleji zbavuje vyrážky.

Olej tea tree

I čajovníkový olej má do vyrážek hodně co „mluvit“. Smíchejte 23 lžičky kokosového oleje s jednou kapkou tea tree a naneste na postižené místo. Nechte působit 2030 minut a poté opláchněte. Aplikujte jednou denně, dokud nezaznamenáte zlepšení stavu.

Čajovníkový olej vykazuje antiseptické a protizánětlivé účinky, uklidňuje zarudnutí a snižuje nepohodlí spojené s vyrážkou z tepla. Ovšem pozor, na miminka mladší šesti měsíců tea tree nepoužívejte.

Heřmánkový olej

K ruce si připravte 1 kapku heřmánkového oleje a 2-3 lžičky oleje kokosového. Dobře promíchejte a lokálně aplikujte na postiženou oblast. Před opláchnutím nechte působit 20–30 minut. (Pro dosažení nejlepších výsledků můžete provést jednou denně.) Z jakého důvodu? Stejně jako olej z tea tree, tak i ten heřmánkový má protizánětlivé vlastnosti, které poskytují úlevu. (Nepoužívejte tento olej nezředěný na děti mladší šesti měsíců.)

Okurka

Vezměte okurku a nakrájejte ji na plátky, popřípadě ji rozmixujte na pastu. Tu naneste na vyrážku a nechte působit asi 10 minut. V tomto případě léčebnou kúru opakujte až třikrát denně. Okurka obsahuje flavonoidy a taniny, jež vykazují analgetické a protizánětlivé vlastnosti.

Ovesné vločky

Naplňte dětskou vaničku vodou a do lázně přidejte šálek rozmixovaných ovesných vloček. Dítě nechte koupat 10 až 15 minut. Protizánětlivá povaha ovesných vloček hraje významnou roli v léčbě mnoha kožních poruch. Uklidňují vyrážky a podporují hojení. Pro lepší efekt ještě můžete po koupeli natřít pokožku čerstvým gelem z rostliny aloe vera.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden pro tebe přinese silný proud kreativní energie. Je to hned zkraje nového lunarického cyklu, který pro tebe znamená nové počátky, takže je to skvělý čas, abys začal(a) nové projekty nebo přivedl(a) nové nápady k životu. Nerad(a) opoutáv&a... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

31 Příspěvků
Poslední příspěvek 9:59
197 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat