Zápisy do 1. třídy v plném proudu: Co by mělo vaše dítě umět?

16.04.2019 | Děti a rodina

Každý rok se k zápisu vydá přes sto tisíc dětí. Ačkoli se případný odklad řeší již v mateřské školce, k definitivnímu rozhodnutí dochází až v samotný den zápisu. Mnoho rodičů se snaží své dítě na tento důležitý den co nejlépe připravit a tak trénují čtení, psaní a počítání. Mnohem lépe ale uděláte, pokud dáte přednost nácviku samostatnosti, zručnosti a mluvení.

Kterých dětí se zápis týká?

K nástupu povinné školní docházky mohou rodiče hlásit své ratolesti, pokud v den nástupu školní docházky dovršily 6 let. Pro všechny tyto děti je zápis povinný. Dobrovolný je pouze tehdy, dovrší-li dítě šestý rok života do konce kalendářního roku. V takovém případě je ale třeba doložit i doporučení odborného lékaře, který potvrdí, že dítě školu zvládne. K zápisu se také vypraví rodiče s těmi dětmi, které při prvním termínu v předchozím roce dostaly odklad povinné školní docházky.

Kdo rozhoduje o odkladu?

Pokud máte dojem, že vaše dítě není připravené k nástupu školní docházky, je vhodné navštívit pedagogicko-psychologickou poradnu, kde doporučí vhodný postup, případně odklad. Podnět k odkladu může dát i mateřská škola, rodič nebo pedagog, který vede školní zápis.

Odklad povinné školní docházky se uděluje na základě písemné žádosti a doložením jeho doporučení. Začátek povinné školní docházky lze odložit nejdéle do zahájení školního roku, v němž dítě dovrší 8. rok věku.

Co by mělo dítě zvládnout?

Pokud se vaše dítě chystá do školy, nemělo by mít potíže se základní sebeobsluhou, například s převlékáním, osobní hygienou či obouváním. U dítěte je důležité před nástupem odbourat odpolední spánek, s čímž je spojena schopnost dlouhodobější koncentrace. Dítě by mělo umět souvisle hovořit, znát své jméno, adresu, datum narození a jména rodičů. Mělo by rozeznávat barvy, geometrické tvary, umět stříhat a lepit.  Naopak není nutné, aby dítě umělo číst, psát nebo počítat. To vše se naučí společně s ostatními po nástupu do školy. Trénujte básničky, písničky, vyprávění příběhů, určování barev, mluvte o pravidlech slušného chování a vysvětlujte, proč je důležité si vzájemně pomáhat.

Co vaše dítě u zápisu čeká?

V první řadě dítě ujistěte, že se nejedná o žádnou složitou zkoušku a není se čeho bát. Paní učitelka si s dítětem popovídá, tím zjistí jeho vyjadřovací schopnosti a slovní zásobu. Poté přichází na řadu jednoduché testy, které jsou prováděny spíše formou hry.

Nejčastěji jde o rozpoznávání předmětů a jejich barev, určování stran, schopnosti pochopení zadaného úkolu, např. „postav zelenou kostku nalevo od červené,“ ale i kreslení, při kterém se sleduje úchop tužky, často učitel dítě požádá o přednes jednoduché básničky.

Po absolvování všech testů, rozhovorů a her vám učitel sdělí případné nedostatky, poradí, jak s dítětem cvičit a doporučí další postup.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden pro tebe přinese silný proud kreativní energie. Je to hned zkraje nového lunarického cyklu, který pro tebe znamená nové počátky, takže je to skvělý čas, abys začal(a) nové projekty nebo přivedl(a) nové nápady k životu. Nerad(a) opoutáv&a... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat