Jak chránit dětský zrak před sluncem. Brýle někdy nejsou vhodné

Přestože je jaro teprve na začátku, sluneční paprsky už mají pořádnou sílu. Většina rodičů v tuto dobu neváhá s použitím opalovacího krému, a snaží se tak zabránit popálení citlivé dětské pokožky. Na oči se však velmi často zapomíná!

Věděli jste, že k trvalému poškození zraku vlivem škodlivého UV záření dochází ve většině případů (až 80 %) před dovršením osmnáctého roku života? A že špatné brýle vše ještě zhoršují? Podívejte se, jaké konkrétní škody může sluníčko napáchat.

Bolest a zarudnutí? To je jen začátek!

Dětské oči jsou v porovnání s těmi „dospělými“ mnohem náchylnější k poškození sluncem. Může za to fakt, že děti mají v poměru k oku širší a transparentnější čočku. Pokud jsou tedy vystavené přílišné expozici záření, může se u nich objevit ostrá bolest, slzení, světloplachost, nebo dokonce neschopnost oči otevřít. V horších případech dochází k zánětu rohovky či spojivek nebo k trvalým změnám, jako je rozvoj šedého zákalu v pozdějším věku. Jak těmto problémům předejít?

Brýle nejsou pro každého

I když se řešení zdá velmi jednoduché, není tomu tak. Máte-li doma velmi malé dítko (do dvou let), nejsou sluneční brýle tou nejlepší volbou, a to kvůli riziku vzniku světloplachosti. V tomto věku se totiž stále intenzivně vyvíjí zrak. Zásadní je tedy umožnit očím co nejkvalitnější obraz okolního světa – vidění musí být co nejjasnější a ostré. V našich zeměpisných šířkách proto bohatě postačí kšiltovka nebo širší klobouček. Brýle přibalte jen v případě, že se chystáte na dovolenou k moři či vysoko do hor.

Bez filtru ani ránu

Pro starší děti volte brýle, které jim dobře padnou. Na obličeji by měly sedět tak, aby světlo nepronikalo ze stran ani ze spodu. Pozornost věnujte také výběru UV filtru. Je důležité, aby nepropustil UV A ani UV B záření. Doporučený filtr je UV 400. Sklíčka nesmí být příliš tmavá, u moře se doporučuje ztmavení 50–60 procent. Zárukou kvality je dále certifikát CE, který bývá vyznačen na vnitřní straně nožiček.

Spousta lidí vnímá brýle pouze jako módní doplněk a zaměřují se hlavně na jejich vzhled. Málokdo však ví, že brýle bez filtru sice chrání před ostrým slunečním světlem, ale oči na tmavá skla reagují rozšířením zorniček a jsou tak vystaveny ještě většímu množství UV paprsků! Zakoupením levných a nekvalitních brýlí tak naděláte víc škody než užitku, což u dětí platí dvojnásob.






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden pro tebe přinese silný proud kreativní energie. Je to hned zkraje nového lunarického cyklu, který pro tebe znamená nové počátky, takže je to skvělý čas, abys začal(a) nové projekty nebo přivedl(a) nové nápady k životu. Nerad(a) opoutáv&a... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

197 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat