Výkyvy růstu u dětí: Co je ještě v normě?

08.06.2019 | Děti a rodina

Je vaše dítě drobné jako vrabčák, zatímco sousedovic vrstevníci pomalu dorůstají své rodiče? Ne každé dítě lze porovnávat pomocí tabulek, rozdíly v růstu dětí jsou u každého z nich velmi individuální. Jsou však situace, kdy je třeba zbystřit.

Nedostatečný růst

Pakliže jsou rodiče standardního vzrůstu, a přesto je jejich dítě drobnější, než by ve svém věku mělo být, nemusí se nutně jednat o závažný problém, přesto by na toto podezření měl být dětský lékař upozorněn. Ten bude dítě sledovat častěji a podrobně zapisovat váhu a výšku v určitých obdobích a s kratšími časovými odstupy, než je tomu u běžných preventivních prohlídek. Pokud se i lékař domnívá, že je dítě menší než je obvyklé, odešle vás na odborné vyšetření ke specialistovi. Takové vyšetření nejčastěji provádí endrokrinolog a spočívá v odběru krve, magnetické rezonanci a rentgenu.

Příčin malého vzrůstu může být několik. Často je způsoben nedostatkem růstového hormonu, který je v případě potřeby dítěti dodatečně podáván. Nízký vzrůst může mít také na svědomí nedostatečná funkce štítné žlázy, celiakie, poruchy funkce ledvin nebo Crohnova choroba. Pouze ve výjimečných případech jde o poruchu růstu vlivem prodělané choroby nebo úrazu.

„Prý je to normální, ale mě se to nějak nezdá…“

Pokud se lékaři shodnou, že s vaším dítětem není nic v nepořádku, ale vy máte přesto dojem, že neroste jako z vody, můžete mu v rychlejším růstu trošku pomoci. Dbejte na to, aby se v jeho stravě nacházelo dostatečné množství bílkovin, lze také podávat vitamin D, který růst podpoří, ideálně v kombinaci s vápníkem. Pozor si dejte na přehnaný příjem tučných a sladkých jídel. Ty totiž růst dítěte brzdí.

Je příliš velké?

A co děti, které to mají naopak, totiž rostou rychleji než jejich vrstevníci a už ve školce vypadají jako žáci základní školy? Nadměrný růst u adolescentních dětí nebývá příliš neobvyklý. Často se jedná o nadprodukci růstových a pohlavních hormonů, které mají na svědomí extrémní nárůst dítěte v krátkém čase. Pokud ale podobné nezvyklosti pozorujete u mladšího dítěte, rozhodně s ním zajděte k lékaři. Zrychlený růst může být způsoben hypoglykemií, vrozenými vývojovými vadami či onkologickými chorobami.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden pro tebe přinese silný proud kreativní energie. Je to hned zkraje nového lunarického cyklu, který pro tebe znamená nové počátky, takže je to skvělý čas, abys začal(a) nové projekty nebo přivedl(a) nové nápady k životu. Nerad(a) opoutáv&a... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat