Výchovou se osobnost dítěte nezmění

Profesor Robert Plomin je genetikem z Londýnské univerzity. Zásadně odporuje zastáncům výchovy a učení jako hlavní formující síly při utváření člověka. Podle něj osobnost měnit absolutně nelze. S tou se člověk rodí. Měnit lze pouze určité návyky a chování.

„Neříkám, že nemůžete změnit chování dítěte, ale rozhodně nemůžete změnit osobnost dítěte,“ tvrdí profesor Plomin.

Stejní i po rozdělení

Jak je dítě vychováváno a do jakých škol chodí, má podle něj mnohem menší vliv, než se obecně tvrdí.

„Pokud vás adoptovali po porodu a rozdělili od vašeho dvojčete, jste si s ním i tak mnohem podobnější, asi tak, jako byste vyrůstali ve stejné rodině. Studoval jsem jednovaječná dvojčata, která vyrůstala každé zvlášť, a přišlo mi fascinující, jak jsou si podobná třeba ve věcech, jak se smějí nebo jak hovoří,“ tvrdí profesor Plomin.

Inteligence a geny

Podle něj neplatí, že když rodiče dítěti čtou, zvýší jeho IQ a přivedou ho tím k četbě. Podle něj dětem čtou lidé s vyšším IQ a ti, kteří sami hodně čtou. Mají to totiž v genech, které ale předali dětem. Takže tyto pak v dospělosti mají vyšší IQ a hodně čtou, protože mají stejné geny. Ne proto, že jim rodiče četli.

Profesor Plomin také tvrdí, že inteligenci a schopnosti při vzdělávání řídí geny ze sedmdesáti procent.

„Kognitivní funkce jako schopnost číst, počítat matematické operace a chápat vědu jsou jedněmi z nejdědičnějších, nejvíce ovlivněných geneticky, které máme,“ tvrdí profesor Plomin v rozhovoru pro New Scientist.

Zdroj: newscientist.com







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 17:27
307 Příspěvků
Poslední příspěvek 17:20
141 Příspěvků
Poslední příspěvek 17:16

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat