Teenageři, kteří kouří marihuanu, zaostávají o tři roky

Když se potkají dva patnáctiletí teenageři a jeden z nich pravidelně kouří marihuanu, jeho mozek bude vývojově na úrovni dvanáctiletého chlapce. A stejně tak jeho kognitivní funkce – tedy myšlení a paměť. Podle kanadských neurologů je THC pro mozek vyvíjejících se lidí toxičtější než alkohol.

Kanadští vědci sledovali čtyři tisíce žáků středních škol, zajímali se o to, zda pijí alkohol a kolik ho vypijí, zda a kolik vykouří marihuany. Pak jejich mozky vyšetřili a všechny žáky také testovali s ohledem na kognitivní funkce (myšlení a paměť).

Pravidelné a časté kouření marihuany velmi negativně ovlivnilo vývoj mozku u teenagerů. Ti, kteří kouřili drogy nejvíce, měli o tři roky zpožděný vývoj mozku. A nejvíce byla postižena schopnost sebeovládání.

„Opravdu jsme očekávali, že na vývoj mozku bude mít daleko větší vliv právě alkohol, ale to se neprokázalo. Z hlediska vývoje nervové tkáně to vypadá, že konopí může být u mladých velmi nebezpečná droga. Pokud kouříte drogu dva roky, vaše schopnosti ovládat se v desátém ročníku vzdělávání jsou na úrovni sedmého ročníku,“ tvrdí psychiatrička profesorka Patricia Conrod z Montreal University.

Změny přímo v mozku

Studie zaměřené na působení marihuany na dospívající v poslední době přibývají. Například autoři z Vermontu srovnali mozek šestačtyřiceti čtrnáctiletých osob z Německa, Anglie a Francie, kteří kouřili trávu jednou nebo dvakrát v životě, s mozkem stejně starých studentů, kteří ji nepožili nikdy.

Výsledky jsou poněkud paradoxní. Jedinci, kteří už s drogou zkušenost měli, měli více mozkových buněk v centrech zpracování emocí a paměti. Zároveň však předvedli horší výsledky v kognitivních testech a testech inteligence.

Přitom se soudí, že větší hustota – vyšší počet neuronů – v těchto centrech bude mít pozitivní odraz v inteligenci, myšlení a paměti. A navíc většina dosavadních studií poukazuje spíš na opačný vztah konzumace drogy. Tedy že její užívání vede ke snížení hustoty mozku.

Sami autoři netuší, co pozorovaný vztah znamená.

„Konzumace jednoho či dvou jointů marihuany podle všeho změnila objem šedé hmoty v kůře mozku u těchto adolescentů,“ uvedl autor profesor Hugh Garavan z University of Vermont.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden pro tebe přinese silný proud kreativní energie. Je to hned zkraje nového lunarického cyklu, který pro tebe znamená nové počátky, takže je to skvělý čas, abys začal(a) nové projekty nebo přivedl(a) nové nápady k životu. Nerad(a) opoutáv&a... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

151 Příspěvků
Poslední příspěvek 15:35
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:20

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat