Ženy, které v těhotenství prožijí trauma, rodí neplodné syny

Ženy, které čekají chlapce a prodělají během těhotenství extrémní psychické trauma, zadělávají svému synovi na malér. Tento se totiž v dospělosti nejspíš bude potýkat s neplodností. Podle výzkumů tak ztráta milovaného člověka, rozchod s partnerem či jiné psychické trauma na počátku gravidity negativně ovlivní budoucí plodnost chlapce, který je v tu chvíli v děloze.

Muži, jejichž matky prožívaly na počátku těhotenství těžké psychické trauma, mají nejen nižší hladinu testosteronu v krvi, ale také nižší obsah spermií v ejakulátu.

Vyplývá to ze sledování tří tisíc žen v době těhotenství a jejich synů do dvacátých narozenin. Chlapci, jejichž matky v těhotenství prodělaly těžký psychický otřes, měli ve dvaceti letech věku o třetinu nižší počet spermií v ejakulátu než jejich vrstevníci, které při nitroděložním vývoji žádné matčino trauma nepoznamenalo.

„Nevíme sice, jak přesně dochází k přenosu traumatu na dítě, ale myslíme si, že těžké psychické trauma naruší hladinu hormonů, které jsou klíčové pro zdravý vývoj mužských pohlavních orgánů,“ míní profesor Roger Hart z University of Western Australia v Perthu.

Tátové by měli zpozornět

Nejen extrémní stres matky může miminko poznamenat. A i když naše tělo stras umí zvládat, ten dlouhodobý mu dělá více problémů, než byste si mohli myslet. Výsledkem je, že mladí, stresovaní muži – a stačí jen mírná zátěž – produkují nekvalitní spermie, z nichž se rodí oslabené děti.

Stresující situace vyvolá vyloučení hormonů. V první, alarmové fázi je to především adrenalin, který nás připraví na boj či útěk. Ale dlouhodobé působení stresu – fyzického i psychického – vede k vylučování většího množství kortizolu, který je mnohem nebezpečnější.

Tento hormon totiž v hledisku dlouhodobého působení oslabuje imunitu, vede k odbourávání svalové hmoty, zvyšuje riziko nádorových onemocnění a nově bylo také zjištěno, že ovlivňuje mužské pohlavní cesty, které vylučují microRNA, jež se napojuje na spermie a mění význam informace uložené v jejich nukleových kyselinách. Tato stresová informace se pak přenáší na potomka, který má slabší imunitní systém a je také náchylnější k posttraumatické stresové poruše.

Vědci z Pensylvánie přitom tvrdí, že už mírná – leč chronická – forma stresu působí tyto změny a ovlivňuje negativně fitness potomky.

„Tato studie odhaluje významný mechanismus stojící za tím, jak se stres přenáší napříč generacemi z otců na potomky,“ tvrdí doktorka Tracy Bale z University of Pennsylvania.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden pro tebe přinese silný proud kreativní energie. Je to hned zkraje nového lunarického cyklu, který pro tebe znamená nové počátky, takže je to skvělý čas, abys začal(a) nové projekty nebo přivedl(a) nové nápady k životu. Nerad(a) opoutáv&a... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat