Dudlík pro miminko: Nejprve zvažte všechna pro a proti

Dudlíky jsou skvělými služebníky, ale když se stanou pány, nastane problém. Nebo snad ne? Co všechno život se šidítkem přináší? Tohle jsou pro a proti jeho používání!

Šidítka jsou v podstatě gumové náhrady prsu různých barev a tvarů. Část, kterou má miminko v ústech, bývá vyrobena z latexu či silikonu a zbytek z plastu. Během dudlání dítko využívá sací reflex, se kterým se narodí, podobně jako při příjmu potravy. Stejně jako kojení, jenž rozděluje maminky na několik táborů, i tato pomůcka je v oblasti mateřství docela kontroverzní záležitostí.

Zatímco některé ženy na něj nedají dopustit a nepohnou se bez něj s děťátkem ani na krok, jiné o něm nechtějí ani slyšet. Pokud se právě v této chvíli rozhodujete, zda dát své ratolesti dudlík, nebo ne, pečlivě zhodnoťte všechny jeho klady a zápory.

Výhody dudlíku

  • Uklidní. Šidítka přispívají ke zklidnění rozrušeného miminka. Pokud není hladové, může „dudlání“ miminko i uspat.
  • Ochrání prs. Některá plně kojená miminka tráví přisátá na mámině prsu během dne velmi mnoho času. To může ovlivnit i zdraví prsů, nehledě na bolestivé stavy. Když děťátko z prsu nepapá a jen ho „žužlá“ pro uklidnění, bude jistě rádo tuto aktivitu praktikovat i s dudlíkem.
  • Slouží jako rozptýlení. Zejména při stresujících situacích pro dítě, jimž se nejde vyhnout. Příkladem je například očkování.
  • Pomáhá „predčasňátkům“. Miminka narozená před 32. týdnem těhotenství mohou být ochuzena o přirozený sací reflex, s nímž se rodí vyspělá miminka donošená do konce těhotenství. Studie ukázaly, že předčasně narozeným dětem, které znají dudlík a používají ho, dokáže tato „drobnost“ zlepšit následnou schopnost přijímat potravu a dokonce i rozjet kojení.
  • Snižuje riziko náhlého úmrtí. Syndrom náhlého úmrtí novorozenců děsí každého čerstvého rodiče. Podle amerických studií riziko jeho vzniku snižuje právě dudlík.
  • Pomocník při cestování. Změnou tlaku v letadle při vzletu a přistávání zpravidla zaléhají uši, což bývá velmi bolestivé - a dětičky to mohou prožívat mnohem hůře, než dospělí. V případě, že nemůžete kojit a nemáte u sebe ani láhev s pitím, pomůže právě dudlání.

Nevýhody dudlíku

  • Problémy s kojením. Toto je snad největší důvod, pro který mnoho kojících maminek dudlíky odmítá. Některé děti, které jsou citlivější na matčin prs, bývají po vyzkoušení dudlíku zmatené, což může vést až k problémům s kojením či k celkové nervozitě miminka. Každé dítě je však jiné a ve většině případů dudlík neudělá vůbec nic. Jelikož jde o jiný tvar i texturu, než je ženský prs, mimča to většinou dokáží rozlišovat.
  • Vznik závislosti a těžké odnaučování. Záporem dudlíků je také to, že si na něm většina dětí vytvoří závislost. Tak může dojít k nepříjemným situacím, kdy bez šidítka svou ratolest nebudete schopni utišit. Opět je to však individuální, hodně dětiček si s ním pouze pohraje, a když ho mají dost, vyplivnou jej. Problém však nastává následným odnaučováním ve vyšším věku.
  • Potenciální zdravotní těžkosti. Některé studie prokazují spojení mezi dudlíkem a některými zdravotními potížemi. Vaše dítě mohou (ale nemusí) kvůli jeho používání potrápit afty, ušní infekce, zubní kazy či vyšší hmotnost v pozdějším věku.

Dudlíkové dilema

Možná jste po přečtení výčtu pozitiv a negativ zůstali v rozpacích. Je tedy dudlík pro vaše děťátko to pravé? Odpovědět si musí každá maminka sama. Mějte na paměti, že to, co sedí miminku vaší blízké přítelkyně, nemusí být vhodné i pro vaše klubíčko štěstí. Proto zvažte všechna pro a proti a především poslouchejte svůj mateřský instinkt.






Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden pro tebe přinese silný proud kreativní energie. Je to hned zkraje nového lunarického cyklu, který pro tebe znamená nové počátky, takže je to skvělý čas, abys začal(a) nové projekty nebo přivedl(a) nové nápady k životu. Nerad(a) opoutáv&a... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

197 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat