Trampolína pro děti: Proč není vždy vhodné ji potomkům pořídit

23.07.2019 | Děti a rodina

Jedním z nejčastějších důvodů návštěvy dětské chirurgie jsou úrazy z trampolín. Přesto jsou nejvyhledávanějším vybavením dětských herních koutků, ať už na zahrádkách restaurací nebo v našich zahradách. Na co si dát při výběru trampolín pozor a je opravdu vhodné je vůbec pořizovat?

Vykloubení, zlomeniny a vyražené zuby

To je výčet nejčastějších dětských úrazů, se kterými se lékaři setkávají. Podle statistik vyplývá, že se s každým rokem nárůst podobných zranění zvyšuje. Důvodem je především častější pořizování této cenově dostupné atrakce. Kromě zlomenin a vyražených zubů lékaři evidují ale i zlomeniny lebečních či obličejových kostí, a dokonce několik smrtelných případů.

Udržte děti v bezpečí

Nechceme vám samozřejmě radit, abyste trampolíny dětem nepořizovali, jelikož prospěšnost dětskému zdraví stále ještě převyšuje nebezpečnost této atrakce. Stejně tak, jak si mohou vaše ratolesti ublížit na trampolíně, si mohou ublížit i na kole, skateboardu, bruslích atp. Je však důležité dodržovat pár zásad, abyste případným úrazům předešli.

Nikdy nepouštějte na trampolínu děti bez dozoru. Vždy byste je měli mít na dohled, abyste mohli v případě potíží rychle zasáhnout. Vyhněte se také přeplnění prostoru a děti pouštějte skákat postupně, maximálně po dvou. Snažte se také pouštět společně děti stejné váhové kategorie. Často je totiž příčinou úrazu velký váhový rozdíl, kdy těžší hopsal spadne na menšího nebo ho svoji vahou odmrští špatným směrem.

Proč si trampolínu pořídit?

Když pomineme nebezpečí, která jsou s používáním trampolín spjatá, zbývají nám především pozitivní vlastnosti, které můžeme používáním trampolíny využít ve prospěch zdraví dětí i toho našeho.

Hopsáním na trampolíně posilujeme především hluboké svalstvo, které má zásadní vliv na držení našeho těla. Touto zábavnou, ale také namáhavou aktivitou posilujeme kardiovaskulární systém, zvyšujeme kapacitu plic a učíme se rovnováze. V neposlední řadě má také skvělý vliv na uvolnění páteře a posílení okolních svalů.

Na co si dát při výběru trampolíny pozor?

Nabídka trampolín na trhu je široká, rozhodně ale nesahejte po nejlevnějších modelech. Konstrukce by měla být z galvanizované oceli, aby odolala korozi. Nesmí chybět ochranná síť, která by měla vést po vnitřním obvodu trampolíny, nikoli až venku za vzpěrnými tyčemi, které ji drží. Neméně důležitou součástí je také kryt pružin, který by měl být dostatečně odolný a zcela znemožňovat přístup k pružinám. Veškeré materiály by měly být odolné proti vlivům počasí a slunečnímu záření.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Od pondělí 4. června do neděle 10. června 2024 tě čeká dynamický a vzrušující týden, milý Berane. Připrav se na určitá překvapení a vzrušující příležitosti ve všech oblastech života.Tento týden bys mohl zažít obzvlá&scaro... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
6 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
11 Příspěvků
Poslední příspěvek 8.6.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat