Děti v kyberprostoru nejsou v bezpečí, případů šikany přibývá

27.11.2019 | Děti a rodina

Díky internetu a sociálním sítím jsou dnes děti neustále propojené. Vedle množství postů, příběhů a smajlíků, které jsou standardem jejich komunikace, se však ukazují také negativní stránky. Stačí zveřejnit soukromé video, které si začne žít vlastním životem, několik bolestivých komentářů nebo výhružek a dítě se snadno začne propadat do spirály negativních emocí. Podle odborníků je kyberšikana často mnohem záludnější než ta fyzická a případů internetového týrání přibývá. V nejhorším případě přitom může vést až k sebevraždě.

Skrytá hrozba

Kyberšikana se podle odborníků v principu příliš neliší od té klasické, role agresora a oběti zůstávají neměnné. Liší se ale prostředky. „Stačí zveřejnit ponižující obrázek nebo video či oběť vydírat výhružkami o zveřejnění. Někdy se to, co začalo jako žert, vymkne kontrole a může mít velmi neblahý dopad na dětskou psychiku,“ říká Anna Rollová, psycholožka a expertka na kyberšikanu. Stres vede děti do izolace a stažení do sebe, způsobuje deprese. Děti mohou utrpět i posttraumatickou stresovou poruchu, v nejhorších případech se pak objevují případy sebepoškozování, nebo dokonce sebevraždy.

Záludnosti internetu

Záludnost kyberšikany se pak skrývá v samotné technologii. Jednou nasdílené obrázky nebo videa se z online prostředí velmi špatně odstraňují a je možné je po nějaké době znovu „vytáhnout“, a tím oběti působit další bolest. „Dítě sice po útocích nemá modřiny, ale efekt může být mnohem závažnější než fyzická bolest. A protože je online téměř neustále, nemůže před nimi utéct, v bezpečí není ani doma,“ popisuje Rollová, která pomáhá obětem kyberšikany v Dětském krizovém centru. A těch přibývá, v roce 2018 skrz Linku důvěry řešili čtyřikrát více případů než v roce předchozím.

Klíčová je prevence

Nejlepším způsobem, jak kyberšikaně zabránit, je podle odborníků prevence. V ní hrají velkou roli rodiče, jejichž úkolem je dětem vysvětlit rizika a ukázat, jak si chránit soukromí a jak se na síti chovat. Klíčové je také budování vzájemné důvěry v rodině. Nejlepší je telefony na čas odložit a povídat si nebo si společně zkusit zahrát hru. Hračky mohou působit i jako terapeutické nástroje.

Buďte oporou a chraňte své děti

Pokud za rodiči s podobným problémem dítě přijde nebo jej sami objeví, měli by hlavně jednat, ne zavírat oči. „Někdy si stačí s dítětem popovídat a zkusit mu poradit. Často je ale potřeba osobně zasáhnout, ať už proti agresorovi jako takovému, nebo prostřednictvím správce sítě nebo i policie,“ popisuje Rollová. Rodiče se podle ní hlavně mají zajímat o to, co jejich dítě v kyberprostoru dělá. „Přestože jim takové chování může být nepříjemné, mají za děti zodpovědnost, což znamená, že jim nemusejí dávat stejnou porci soukromí jako dospělému. Naopak by měli mít přehled o tom, co děti v kyberprostoru dělají,“ dodává Anna Rollová.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden pro tebe přinese silný proud kreativní energie. Je to hned zkraje nového lunarického cyklu, který pro tebe znamená nové počátky, takže je to skvělý čas, abys začal(a) nové projekty nebo přivedl(a) nové nápady k životu. Nerad(a) opoutáv&a... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

151 Příspěvků
Poslední příspěvek 15:35
3 Příspěvků
Poslední příspěvek 13:20

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat