Nadváha a obezita u teenagerů souvisí s nižší inteligencí

Neurologové z Vermontu tvrdí, že mezi množstvím tuku na těle žáků a studentů a jejich výsledky ve škole existuje negativní vztah. Čím více tuků a čím vyšší BMI teenager má, tím horší má výsledky v testech inteligence. Souhlasí to se závěry jiných výzkumů z minulých let, v nichž vyšlo najevo, že nejvíce fyzicky aktivní žáci a studenti, kteří se pravidelně pohybují a mají normální tělesnou hmotnost, mají v průměru vyšší IQ a lepší studijní výsledky.

Autoři mají neurologické důkazy o vztahu obezity a snížené inteligence. Zjistili totiž, že obézní teenageři mají méně neuronů v centrech paměti a rozhodování. Není ale jisté, co je příčinou čeho.

Je možné, že nedostatečně vyvinutá centra v mozku vedou mladé lidi k přejídání a obezitě. I to, že obezita poškozuje mozek a omezuje vývoj těchto center. Studie to však opačnou kauzalitu neprokázala.

„Tyto objevy naznačují, že BMI souvisí se změnou ve vývoji předčelní kůry v mozku a zhoršením výkonových funkcí v mozku. Deficit v pracovní paměti může přispět k horšímu rozhodování při stravování. Jakmile k tomu dojde, tento vztah se může vzájemně posilovat a přispívat k dalším zdravotním problémům, které přetrvají do vysokého věku,“ uvedla jedna z autorek doktorka Jennifer Laurent z University of Vermont.

A jak své děti můžete motivovat?

Technologie mohou pomoci

Nainstalujte dětem do mobilu aplikaci na počítání kilometrů. I takto jednoduchá aplikace může vytvářet dětem určitou výzvu a touhu splnit každodenní cíl. Nejde jen o to, že aplikace přehledně spočítá ušlou vzdálenost nebo spálené kalorie. Děti si mohou zábavu najít v tom, že budou soutěžit, kdo za den ujde víc kilometrů. Aplikace efektivně poslouží právě teenagerů a starších dětí. Co myslíte? Kdo z vaší rodiny za den nachodí nejvíce?

Co tě baví?

Nesnažte se nutit svoje potomky do sportu, který je nebaví. Nejprve si s nimi o tom promluvte a zaměřte se naopak na to, co je zajímá a co by samy chtěly ve svém volném čase dělat. Klidně je nechte, ať si vyzkoušejí více aktivit a potom se rozhodnou, které se chtějí věnovat. Pokud se bude dítě věnovat pohybu, který ho baví, stane se z aktivního života návyk a zcela přirozená věc.

Příklady táhnou...

Děti většinou nevědomky přejímají chování svých rodičů. Pokud vás tedy vidí lenošit u televize značnou část dne, nemůžete se divit jejich minimálním zájmem o aktivní pohyb. Nepochopí totiž, proč zrovna ony by se měly hýbat.

Pohyb je zábava, ne trest

Vytvořte u dětí spojení fyzické aktivity s pozitivními zážitky a emocemi. Nesnažte se děti nutit do fyzické aktivity za každou cenu. Pokud například venku mrzne, vymyslete aktivitu, kterou můžete provádět doma. Když je venku naopak tropické počasí, jděte se zchladit někam k bazénu. Vytvářejte tak u dětí přirozený vztah k pohybu, ze kterého budou mít radost.

Investice do dospělosti

Je vědecky prokázáno, že pokud si vytvoříte k pohybu pozitivní vztah již v dětství, budete ho i v dospělosti vnímat přirozeně.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Od pondělí 4. června do neděle 10. června 2024 tě čeká dynamický a vzrušující týden, milý Berane. Připrav se na určitá překvapení a vzrušující příležitosti ve všech oblastech života.Tento týden bys mohl zažít obzvlá&scaro... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat