Naučte děti dělat radost sobě i druhým

Tak je to pravda. Gen „být požitkářem“ v našem těle opravdu nekoluje. Ale vlastně to nevadí, užívat si dosyta všedních radostí života a dělat ji i druhým se můžeme naučit. A můžeme k tomu vést i své děti. Třeba jen tím, že pohodu a krásnou atmosféru domova ucítí z našeho způsobu života.

Děti se učí hodně už jenom obyčejným odezíráním a spolužitím. Velmi rychle vycítí, kdy je doma nebo kdekoli jinde příjemně a kdy naopak cítí ve vzduchu dusno, které by se dalo krájet.

Zapojme děti do společných příprav slavnostních událostí nebo víkendových dnů, kdy je většinou více klidu a času na vytváření pohodové nálady. Ovšem i běžné večery pracovního týdne, kdy se sejde celá rodina pohromadě, můžou být nevšední a plné překvapení.

Přítmí plné tajemství

Někdy se hodí zhasnout světla, a místo nich rozsvítit jen malou lampičku nebo zapálit svíčku. Hned bude atmosféra intimnější a vhodná třeba pro vyprávění pohádek nebo rodinné vzpomínání. Zajímavou dekoraci vytvoříte i miskou s vodou, na jejíž hladinu umístíte plovoucí svíčky. Anebo nechte děti pohrát si s dětskými baterkami a čelovkami, které naplní pokoj mihotavými světýlky a strašidelnými stíny. A což teprve stínové divadlo! Stačí přehodit přes dvě židle bílé prostěradlo, správně namířit bodové světlo – a představení může začít!

Netradiční hostina

Dejte dětem volnou ruku a budete překvapeni jejich fantazií a nesvázaností. Dovolte jim talíř pod koláčem pocukrovat moučkovým cukrem a malým štětečkem do něj vykreslit ornament. Nechte je okolí talíře s hlavním jídlem posypat nakrájenou petrželkou. Dovolte jim vykrájet ze zeleniny „obličeje“ a naaranžovat je na talíře. Nechte je vyrobit vlastní ovocnou limonádu ze sirupu, vody a ovoce – to zvládne připravit každé dítě.

Květiny v jakékoli podobě

Učte děti, jak krásné je naaranžovat květiny do vázy. A jak obrovskou radost umějí udělat kopretiny, ale i pár větviček šípků nebo kočiček. A že květiny se nemusejí dávat jenom klasicky do vázy – fantazii se meze nekladou. Děti mohou prostírání nazdobit několika kvítky levandule, do malých snopečků uvázat obilí a naaranžovat ho na stůl, krásné budou jenom květy kopretin v misce s vodou…

Hurá, narozky!

Je samozřejmé, že narozeninový den pro děti připravíme. Ale už nebývá tak samozřejmé, že dítě bývá spolutvůrcem příprav narozeninových dnů starších sourozenců nebo tatínka či maminky. Dejme dětem příležitost, ať se učí dělat radost i ostatním. Zadejme jim velký úkol a nechme je naplnit tento úkol dle jejich představ. 

Vítání jara

To je tak krásný čas se spoustou tradic, že by byla velká škoda nezapojit do příprav oslav i děti. Malování kraslic, jarní výzdoba bytu, příprava balíčků pro koledníky, pečení perníkových vajíček a zajíčků... A také výprava do přírody pro vrbové proutí a pletení vlastnoručních (i když třeba ne tak vzhledných) pomlázek, namísto koupě těch dokonalých „unifikovaných“

Nevšední rodinný večer

K užívání ale nemusejí sloužit jenom sváteční dny. I klidnější večery všedních dnů se mohou nést v klidném pohodovém duchu. Což takhle rozložit sedačku, na níž se tentokrát nebude sedět, ale rovnou ležet? Naklepat polštáře, připravit pro všechny deky k zachumlání. A samozřejmě na stoleček připravit dobroty k mlsání, zdravé i ty méně zdravé, a něco dobrého k pití. A pak si buď povídat, nebo třeba promítat fotky z dovolené. Rodinný večírek právě začíná!

Zasloužené překvapení

Děti mají rády, když vás mohou překvapit. Zkuste jim nabídnout, že si zalezete na 20 minut mimo obývací pokoj a necháte je, ať vše připraví samy. Ten pocit důvěry a důležitosti je určitě nadchne. A vy si zatím také trochu odpočinete…







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden pro tebe přinese silný proud kreativní energie. Je to hned zkraje nového lunarického cyklu, který pro tebe znamená nové počátky, takže je to skvělý čas, abys začal(a) nové projekty nebo přivedl(a) nové nápady k životu. Nerad(a) opoutáv&a... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

197 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
2 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat