Strach dětí ze tmy vyřeší večerní rituál

Strach ze tmy je jednou z nejčastějších příčin spánkových potíží u malých dětí a nezřídka také spouštěčem takzvaných nočních děsů. Těmito strachy trpí alespoň v malé formě každé čtvrté dítě. Existuje však pár jednoduchých způsobů, jak vaší ratolesti pomoci strach překonat.

Světlo

Nejjednodušším způsobem, jak pomoci dítěti překonat strach ze tmy, je poskytnout mu alespoň slabé světlo. Tlumeně osvětlená místnost umožňuje dítěti orientaci v prostoru a přehled o dění v místnosti. Za předpokladu, že se dítě v noci probudí, bude moci samo odhadnout, kde se nachází a s větší pravděpodobností opětovně usne snadněji, než za úplné tmy. Vyvarujte se však světlům s modrými tóny, které nepůsobí na dětskou psychiku příliš dobře. Raději sáhněte po odstínech žluté, oranžové nebo růžové. Vyhněte se také nákupu pohyblivých lampiček se stínovým efektem. Pohybující se tvary na zdech mohou u dětí vyvolávat strašidelné iluze.

Zvuk

Vzpomínáte, jak jste jako malí rádi poslouchali tlumené hovory dospělých, kteří ještě zůstávali vzhůru, zatímco vy jste se chystali na kutě? Dětem se jednoduše lépe usíná v mírném ruchu. Nechejte pootevřené dveře do pokojíčku, aby dítě mohlo před usnutím naslouchat běžnému dění ve vedlejších místnostech nebo mu pusťte audio pohádku. Dítě zaměřuje svou koncentraci na zvuky, které k němu doléhají, a menší pozornost věnuje tmě, která ho obklopuje.

Vůně

Dalším skvělým pomocníkem jsou voňavé usínáčky. Může to být prakticky cokoli. Polštářek s levandulovou náplní nebo plyšák navoněný maminčiným parfémem. Tyto věci umocňují v dětech pocit bezpečí a dovolují jim snáze se uvolnit.

Rituál

Jednou z nejdůležitějších věcí je ale dodržování večerního harmonogramu. Rozvrhněte si večerní úkony tak, aby vyhovovali vám všem a držte se jich bez výjimky. Harmonogram může vypadat třeba tak, že dítě vykoupete, uložíte do postele, krátce si pohrajete, přečtete pohádku na uklidnění, zhasnete a odcházíte. Obyčejné, že? Jde ale o posloupnost úkonů, které by dítěti měly být dobře známy, aby vědělo, co je večer čeká a co po které aktivitě následuje. Dobrým pomocníkem může být i usínací talisman. Může jít prakticky o jakýkoli předmět, který povýšíte na předmět nejvyšší ochrany – knoflík proti duchům, tričko, které plaší čarodějnice nebo právě voňavý polštářek, který skvěle funguje jako plašička na bubáky, přestože nám úžasně voní. Důležité je, abyste dítě přesvědčili o tom, že je za každých okolností v bezpečí.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude ve znamení harmonických vztahů. Pokud jste v partnerském vztahu, těšte se na spoustu pohodových chvílí plných porozumění a radosti. Single Berani mohou očekávat zajímavé setkání s někým, kdo je zaujme. Pozor vša... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat