Dopřejte svému miminku klidnou noc díky dennímu rituálu

Vy padáte únavou a usnuli byste klidně i vestoje, ale vaše miminko nemůže spát. Prozradíme vám, jaký je spánkový rytmus miminek a co dělat, aby vaše noci byly klidné a tiché.

Spánek je životně důležitý. Během spánku zpracováváme všechny zážitky a tělo regeneruje. Nevyspaná miminka poznáte podle toho, že jsou velmi často rozmrzelá, nic je netěší a jejich pohyby jsou jakoby bezvládné.

Tohle byste měli vědět!

Nejprve zjistěte, jestli vaše miminko není nemocné nebo ho něco nebolí. Miminka potřebují cítit jistotu a bezpečí. Známé prostředí a rodiče nablízku jsou pro děti dva velmi důležité faktory, které je dokážou uklidnit. Také dlouhý nebo pozdní spánek odpoledne způsobuje problémy s usínáním v noci. Pokud vaše dítě vyčerpá svůj spánkový limit už během dne, bude večer odpočaté a plné síly a těžko bude chtít jít spát. Pevný režim pravidelnému spánku jenom prospívá. Stanovte si přesnou dobu na hraní a na spaní, stejně jako na krmení. Od třetího měsíce by si také mělo miminko spojit postýlku se spaním a neusínat už na jiných místech. Uspávací rituály a nevzrušivé prostředí jsou pro usínání  velmi důležité. Jemné houpání nebo kolébání dokáže spoustu miminek spolehlivě uspat. Zatímco v prvních týdnech usínají děti při kojení zcela přirozeně, od třech měsíců byste měli začít s nácvikem oddělení jídla a spánku. V opačném případě se může stát, že ani později nedokáže vaše dítě usnout bez prsu nebo kojenecké láhve.

Tipy pro klidnou noc

Dlouhý pláč a křik vaše dítě ještě více probudí. Pokuste se proto miminko uklidnit co nejdříve. Pokud trávíte s miminkem hodně času venku, podaří se mu lépe pochopit rozdíl mezi dnem a nocí. Tak se naučí usínat vždy, když je tma. Tak jako dospělé dokážou různé aktivity a interakce spolehlivě unavit, i děti budou večer více unavené, pokud si s nimi přes den budete hodně hrát. A dávejte velký pozor na to, abyste během nočního kojení a přebalování nepřitahovali příliš mnoho pozornosti miminka, čímž byste ho mohli zase probudit. Přebalit miminko v noci byste měli pouze tehdy, je-li to nezbytně nutné. Také správné oblečení napomáhá dobrému spánku. Děti nesmí v noci ani mrznout ani se potit! Především nožičky by neměly prochladnout.

Ale pozor! Při dlouhodobých potížích informujte svého dětského lékaře! Za vleklými probdělými nocemi by mohlo být také nějaké chronické nebo akutní onemocnění.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Veselá omeleta s jarní cibulkou

(22 hlasů)

Omeleta s banánem

(13 hlasů)

Frittata s rajčaty

(12 hlasů)

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Očekávejte náročný týden, ale s velkým potenciálem pro růst a rozvoj. Budete se cítit motivováni pracovat na svých cílech a ambicích a to vám poskytne silný pocit směru a jistoty.Na pracovišti můžete čekat nové příležitosti, nové... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

1 Příspěvků
Poslední příspěvek 9:53
14 Příspěvků
Poslední příspěvek 9:44

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat