Rodiny po meči nebo po přeslici

Lidové pověry týkající se přenosu určitých vlastností v rodinách po generace, jsou skutečně lidovými pověrami. Rozhodně v případě představy, že se v některých rodinách rodí častěji dcery a v jiných častěji synové. Je to většinou problém nahlížení na jednotlivé případy, jsou výsledkem prosté náhody. Vědci z Austrálie a Švédska teď matematicky prokázali na celé švédské populaci posledních devadesáti let, že v žádné rodině se dlouhodobě nerodí jen jedno pohlaví. A neexistuje tedy silný gen, který by se rodem přenášel a zásadně ovlivňoval poměr pohlaví potomků.

Vše je o náhodě

„Tendence mít chlapce, nebo dívky, není žádná věc, která by kolovala rodinou. Šance, že vy a váš sourozenec budete mít děti jen jednoho pohlaví, je naprostá věc náhody,“ tvrdí autoři ze BRISBANE.

Ti sledovali celou švédskou populaci uplynulých devadesáti let. A zjistili, že poměr pohlaví u narozených potomků není dědičný znak. Tedy že sourozenci nedědí geny, které by ovlivňovaly vyšší frekvenci chlapců či naopak dívek. Pokud dva sourozenci mají potomky jen jednoho stejného pohlaví, je to čistě náhoda.

Doktor Brendan Zietsch, který působí na University of Queensland v Brisbane, zkoumal celou švédskou populaci od roku 1932, tedy 3 543 243 dospělých a 4 753 269 jejich dětí. Testoval, zda existuje nějaký vztah mezi pohlavím dětí jedince a pohlavím dětí jeho sourozence v rámci jedné rodiny. Ale neexistuje.

Jestliže sourozenci jedné rodiny mají jen syny, nebo jen dcery, pak je to čistě náhodný, ojedinělý jev, nikoli dědičností ovlivněná skutečnost.

Nespoléhejte na dědičnost

„Zjistili jsme, že pravděpodobná dědičnost pohlaví potomka v rodině je rovna nule,“ tvrdí autoři s tím, že mnohé teorie o poměru pohlaví neplatí.

Tedy kupříkladu známý Fisherův princip. Evoluční biolog Ronald Fisher se domníval, že když se v některé společnosti rodí více dívek, začnou být chlapci vzácnějším pohlavím. Rodiče, kteří plodí chlapce, jsou ve společnosti úspěšnější, protože chlapci mají pro společnost větší cenu. A tito chlapci pak mají větší možnost se rozmnožovat. Takže mají více potomků. Fisher se domníval, že tito synové budou plodit více synů než dcer. Ale to byla jen jeho teorie, není to ověřený fakt. Podle něj to mělo postupně vést k vyrovnání poměru pohlaví jedna k jedné. Podle švédských autorů to neplatí. Tedy že by tito synové plodili spíš syny. Žádná dědičností předurčená schopnost mít spíš syny nefunguje. Stejně jako gen předurčující člověka mít spíš dcery.







Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Diskuze

195 Příspěvků
Poslední příspěvek včera
1 Příspěvků
Poslední příspěvek včera

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat