Ten okamžik první menstruace

Najednou je tady – první perioda. Pro dívky úplně nový a často velmi trapný pocit, se kterým se musejí najednou vyrovnat. A na řadu přijdou otázky. Všechno, co byste svojí dceři měla říct a na co ji připravit, se dozvíte tady.

Ano, krvácení s železnou pravidelností každý měsíc nás štve všechny – změny nálad, bolesti břicha, únava. Ale na druhou stranu je to docela chytrá věc, kterou si příroda pro naše tělo vymyslela. A v porovnání s muži jsme díky tomu na žebříčku mnohem výš: můžeme stvořit nový život a moderní žena k tomu ani nepotřebuje muže, když nebude chtít. Vlastně z nás menstruace dělá velmi emancipované ženy.

O to důležitější je, vysvětlit dcerám ještě před první menstruací, že se všemi otázkami se na vás mohou vždy s důvěrou obrátit. Šokující je totiž fakt, že 21 % rodičů svým dcerám o první periodě nic neřekne.

První perioda – velmi zvláštní moment

Některé dívky jsou jejím příchodem naprosto překvapené, jiné po ní touží – především tehdy, když ji všechny kamarádky už mají. Ve většině případů se první menstruace objeví mezi 10 a 15 lety a nezřídka s sebou přinese i spoustu otázek. A přiznejme si, že mluvit o menstruaci, když jste malá holka, není vůbec tak jednoduché, jak by se nám mohlo zdát – jedná se nakonec o velmi intimní téma.

A o to otevřenější na téma menstruace bychom jako mámy měly být. Uvědomte si vy jako rodiče a přesvědčte o tom i svoje děti – na menstruaci není nic, proč bychom se měli cítit trapně! A pokud bude vaše dcera trpět na silné krvácení a bolesti, pak je takový rozhovor opravdu důležitý.

Co můžete pro svoji dceru udělat

Dodejte jí odvahu a uklidněte. Mluvte o menstruaci včas ještě před jejím začátkem a zásobte ji všemi dostupnými informacemi, které potřebuje. Tím jí dodáte jistotu a zbavíte strachu. Vyprávějte třeba o své první menstruaci. Tak dceři ukážete, že i vy jste si musela tímto momentem projít a že se svými pocity není sama. Promluvte si také o hygieně, vysvětlete rozdíly a použití hygienických potřeb a běžte je spolu nakupovat. 

Kdy ji čekat?

Zatímco naše babičky dostávaly menstruaci později, přicházejí dnešní dívky do puberty mnohem dříve. Není tak výjimkou, že první perioda se objeví mezi 10–13 lety. Kdy a kde první menstruace začne, je samozřejmě velmi individuální a bohužel se to nedá naplánovat. Jednoho dne je prostě tady. Některé znaky ale mohou být její předzvěstí – křeče, pupínky nebo znatelně zvýšená emocionalita, tělesné změny, například boky a prsa dostávají ženské tvary, intimní ochlupení a chloupky v podpaží. Mnoha dívkám jsou navíc tyto změny velmi nepříjemné. Tehdy potřebují slyšet, že to, jak se mění a vypadají, je naprosto v pořádku a že jsou krásné právě takové, jaké jsou.






Celkem 12 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:

Reklama


Horoskopy

Beran

Beran

21. 3. - 20. 4.

Tento týden bude pro tebe zvláště silný v oblasti tvé kreativity a emocionálního výrazu. Soustřeď se na sebeobjevování a nauč se ocenit své vlastní umělecké schopnosti, i když se ti zdají méně zkušené než ostatních. Buď s... Více

Vybrat znamení

Nastavení horoskopu

Vyberte si znameni, které chcete zobrazovat.

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat